Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου πλανιόταν πάνω από τον κόσμο για σειρά δεκαετιών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, μόνο που δεν μοιάζει να είναι παρελθόν για την ανθρωπότητα.

Πλέον ζει ξανά χρυσές εποχές, έστω κι αν περνά στο περιθώριο της καθημερινής ειδησεογραφίας.

Τι θα συνέβαινε όμως αν αυτό το περισσότερο ή λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο γινόταν πραγματικότητα; Οι ερευνητές του Science & Global Security του Πανεπιστημίου Πρίνστον έχουν μια πιθανή απάντηση, την οποία βασίζουν στα τωρινά σχέδια ΗΠΑ και Ρωσίας για το πώς θα ανταποκριθούν σε μια πυρηνική απειλή.

Μέσα στις πρώτες λοιπόν ώρες από την κήρυξη του πολέμου, 91,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι είτε νεκροί (34,1 εκατ.) είτε τραυματίες (57,4 εκατ.)! Η ομάδα ετοίμασε κι ένα βίντεο για το πιθανότερο σενάριο του πυρηνικού πολέμου, το οποίο βασίζεται στα υπάρχοντα δεδομένα για το πυρηνικό οπλοστάσιο Αμερικής-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Το σενάριο δεν προβλέπει μάλιστα από την αρχή μαζική καταστροφή με πυρηνικά, παρά για «προειδοποιητικές πυρηνικές βολές», έναν πύραυλο δηλαδή που θα σταλεί να πλήξει μια στρατιωτική εγκατάσταση.

Όταν πάντως το πράγμα κλιμακωθεί, καθώς είναι χωρισμένο σε 4 φάσεις, η Ρωσία θα στείλει 300 πυρηνικές κεφαλές στις νατοϊκές βάσεις της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με 180 δικές του. Αυτή η φάση θα διαρκέσει 3 ώρες και θα εξαφανίσει 2,6 εκατ. ανθρώπους.

Όταν η στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης εξολοθρευθεί, τα ηνία θα πάρει η Αμερική στέλνοντας 600 πυρηνικές κεφαλές στη Ρωσία. Σε μόλις 45 λεπτά, άλλα 3,4 εκατ. άνθρωποι θα είναι νεκροί ή βαριά τραυματίες.

Η τελική φάση του πολέμου θα περιλαμβάνει την τελική λύση: 5-10 πυρηνικές κεφαλές στις 30 μεγαλύτερες πόλεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή τους, μερικές ακόμα χιλιάδες πυρηνικά όπλα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στον πλανήτη…