Η λίμνη Οχρίδα, μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων, είναι η παλιότερη λίμνη της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια από τις πιο βαθιές.

Τέτοιες λίμνες δεν ζουν μάλιστα παρά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, καθώς γεμίζουν από ιζήματα, η Οχρίδα αψηφά πάντως όλα τα προγνωστικά.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί για τους ερευνητές και ως ανοιχτό βιβλίο για την ίδια την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου!

Σύμφωνα με το σπουδαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η επιστήμη κατάφερε μέσω της Οχρίδας να δει πώς ήταν το μεσογειακό κλίμα τα τελευταία 1,36 εκατ. χρόνια. Στις ζεστές περιόδους λοιπόν μεταξύ των παγετώνων οι χειμερινές βροχοπτώσεις της Μεσογείου ήταν εναρμονισμένες με τους καλοκαιρινούς μουσώνες της Αφρικής.

Μια συσχέτιση δηλαδή μεταξύ τροπικών καιρικών συστημάτων και πιο εύκρατων περιοχών, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. «Βλέπουμε αυτόν τον μηχανισμό σταθερά τα τελευταία 1,3 εκατ. χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους μελετητές, ο δρ Alexander Francke.

Η αλληλεπίδραση τροπικού και μεσογειακού κλίματος ήταν αυτή που επέφερε το χαρακτηριστικό κλίμα της κεντρικής και βόρειας Μεσογείου με τους υγρούς χειμώνες και τα ξηρά καλοκαίρια.

Ένα κλίμα που παραμένει αναλλοίωτο εδώ και 1,3 εκατ. χρόνια…