«Είναι ανάγκη να σωθεί ο αρχαίος Ελαιώνας της Κρήτης…». Αυτό το μήνυμα στέλνουν τα δύο ογκωδέστατα τμήματα από υπεραιωνόβια Ελιά που βρίσκεται ως έκθεμα στην παραλία του Ρεθύμνου.
Πρόκειται για τη συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια από το ΤΕΙ Κρήτης και περιβαλλοντικούς συλλόγους, φορείς και ενώσεις ώστε να σωθούν τα υπεραιωνόβια Ελαιόδεντρα από τους εκσκαφείς της ανάπτυξης και τα προγράμματα πολεοδόμησης είτε αυτά προέρχονται από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται όλα τα αρχαία αυτά δέντρα σε μία προσπάθεια δημιουργία βάσης δεδομένων όχι μόνο για τους επιστήμονες αλλά και για αυτή καθαυτή την ιστορία του νησιού.

Τα συγκεκριμένα τεράστια κομμάτια του Ελαιόδεντρου ήταν το βασικό έκθεμα σε έκθεση έργων τέχνης που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης το καλοκαίρι που πέρασε και είχε ως θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Αποφασίστηκε λοιπόν πάνω σε ειδικές βάσεις από υλικά που ανακυκλώνονται, να ταξιδέψουν στέλνοντας το μήνυμα διάσωσης του αρχαίου και ιστορικού Ελαιώνα της Κρήτης. Θα βρεθούν σε όποιο σημείο της Κρήτης ή της Ελλάδας κληθούν να εκτεθούν αλλά συνάμα θα οργανωθούν εκδηλώσεις πολιτιστικές και ενημερωτικές μιας και το σήμερα -όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της προσπάθειας- δεν πρέπει να σκεπάσει το χθες…