«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας» τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή» τονίζει ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νότιο Ειρηνικό, όπου είδε «από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης» υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι, όπως τόνισε «υπάρχουν λύσεις».

Προς τούτο, κάλεσε τα κράτη όλου του κόσμου «να φορολογήσουν τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, να σταματήσουν την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και να σταματήσουν να χτίζουν νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα».

«Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους» κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Το πλήρες μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες έχει ως εξής:

5 Ιουνίου 2019 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος / Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας». Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.

Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του φυσικού κόσμου.

Αλλά το περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Νότιο Ειρηνικό, είδα από πρώτο χέρι τις σοβαρές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας. Πρέπει να κερδίσουμε. Και μπορούμε. Υπάρχουν λύσεις. Φορολογείστε τη ρύπανση, όχι τους ανθρώπους. Σταματήστε την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων. Σταματήστε να χτίζετε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Οι άνθρωποι παντού απαιτούν δράση. Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα τους.