Θαλάσσιοι ελέφαντες βοηθούν τους επιστήμονες

Τα ζώα «συμμετείχαν» σε έρευνα για τους πάγους στην Ανταρκτική


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17:55
27/02/2013
Θαλάσσιοι ελέφαντες βοηθούν τους επιστήμονες
loading

Θαλάσσιοι ελέφαντες εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες στο κεφάλι συνέβαλαν στην προσπάθεια επιστημόνων να κατανοήσουν το σχηματισμό των ψυχρών ωκεάνιων υδάτων που βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη, αλλά και στο ρόλο των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος.

Χάρη στην ικανότητα και συνήθεια των θαλάσσιων ελεφάντων να κολυμπούν σε μεγάλα βάθη στον Ανταρκτικό Ωκεανό, οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλέξουν σημαντικά δεδομένα από μια δυσπρόσιτη, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και παγωμένης επιφάνειας, περιοχή.

Την έρευνα που διαξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο για το Κλίμα και τα Οικοσυστήματα της Ανταρκτικής που εδρεύει στην Τασμανία.

Στόχος ήταν η μελέτη των βαθέων παγωμένων υδάτων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στον πυθμένα του ωκεανού, τα οποία εικάζεται ότι διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην κίνηση των ωκεάνιων υδάτων.

«Οι θαλάσσιοι ελέφαντες κατάφεραν να φτάσουν σε μια περιοχή της ακτογραμμής όπου κανένα πλοίο δεν ήταν δυνατό ποτέ να φτάσει», δήλωσε ο Γκάι Γουίλιαμς του Κέντρου. «Αυτή είναι μια ιδιαίτερη μορφή του νερού της Ανταρκτικής και αποτελεί ένα από τους «μηχανισμούς» που καθοδηγεί την κυκλοφορία των ωκεανών.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει