Η ζωή είναι δύσκολη για τα φίδια με ένα κεφάλι, φανταστείτε τι γίνεται λοιπόν όταν έχουν δύο!

Μπορεί να είναι σπάνια, φίδια με δυο κεφάλια γεννιούνται όμως και απασχολούν κάθε φορά την ειδησεογραφία. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει μάλιστα τη συμπεριφορά τους και ξέρουν σήμερα πολλά γι’ αυτά.

«Ακούμε για ένα μια φορά στα τόσα χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο Gordon Burghardt, καθηγητής ερπετολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί που μελετά τα δικέφαλα φίδια. Ο επιστήμονας λέει πως παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης στη φύση, αυτό δεν σημαίνει πως είναι κατ’ ανάγκη καταδικασμένα.

Όσο για το παράξενο χαρακτηριστικό τους, αποκαλύπτει πως τα δύο κεφάλια μάχονται για το ποιο θα πρωτοφάει! «Αν τα παρατηρήσεις να τρέφονται, θα τα δεις να μάχονται για το ποιο θα καταπιεί τη λεία», είχε δηλώσει στο National Geographic.

Και είναι μάλιστα αυτό το χαρακτηριστικό, πως η διαδικασία της τροφής «παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο», που τα κάνει και πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους. Επιπλέον, «ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο και έχουν μεγάλη δυσκολία στο να διαλέξουν ποια κατεύθυνση θα πάρουν και αν πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα σε μια επίθεση, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρουν».

Ο ερπετολόγος James Badman του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα που είχε κοντά του ένα δικέφαλο φίδι για 17 χρόνια στην αιχμαλωσία εκμυστηρεύεται μια ακόμα αναποδιά της ζωής τους: «Τα φίδια λειτουργούν πολύ με την οσμή και αν το ένα κεφάλι πιάσει την οσμή της λείας να έρχεται κάπου κοντά από το άλλο κεφάλι, μπορεί να του επιτεθεί και να προσπαθήσει να το κατασπαράξει»…