Στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανισμών έχει μπει ο ζωολογικός κήπος Khao Kheow στην Ταϊλάνδη για τις δοκιμασίες που οι εκπαιδευτές υποβάλλουν τους ελέφαντες.

Συγκεκριμένα, ένα υποβρύχιο σόου που γίνεται με ελέφαντες μέσα σε μια τεράστια δεξαμενή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων.

Κατά τη διάρκεια του σόου οι ελέφαντες βουτούν στο νερό και εκτελούν κόλπα υπό τις οδηγίες των εκπαιδευτών τους που κάθονται πάνω στο λαιμό τους και τους δίνουν εντολές.

Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία στο διαδίκτυο που έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος σε αυτό το σόου. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν 132,433 υπογραφές οι οποίες θα κατατεθούν στους αξιωματούχους της επαρχίας Chon Buri.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εκστρατεία οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν σκληρές μεθόδους για να βεβαιωθούν ότι τα ζώα θα ακολουθήσουν τις προσταγές τους. Η διαδικασία είναι γνωστή ως «phajaan» που μεταφράζεται ως «η συντριβή» και κατά τη διάρκειά της οι εκπαιδευτές χτυπούν τα ζώα για υποταγή.

«Στην πραγματικότητα στους ελέφαντες αρέσει να κολυμπούν», σχολίασε κάποιος στο Facebook, προκαλώντας την οργή άλλων χρηστών.

«Αυτός ο ελέφαντας δεν κολυμπά για την ευχαρίστησή του, αναγκάζεται να το κάνει. Μεγάλη διαφορά», του απάντησε ένας χρήστης.

«Δεν υπάρχει τέλος στην εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους. Με αρρωσταίνει», σημείωσε κάποιος, ενώ άλλος τόνισε πως «φαίνεται ότι προσπαθούν να πνίξουν το ζώο. Πως το αποκαλούν αυτό διασκέδαση;».

«Το να καβαλάς άλογα ή να τα χρησιμοποιείς για αγώνες είναι αποδεκτό;», αναρωτήθηκε κάποιος που συνέχισε τη σκέψη του: «Το να κρατάς τα ψάρια σε ενυδρείο και τα ποντίκια σε κλουβιά. Όλα αυτά είναι κακοποίηση ζώων αν επιλέξεις να το δεις έτσι. Αν δεν σου αρέσει, κοίτα από την άλλη πλευρά».

Οι επιδείξεις με ζώα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τουρισμού στην Ταϊλάνδη με τα ζώα να υποβάλλονται σε βασανιστήρια και να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες. Ένας φωτογράφος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει ένα ζωολογικό κήπο ως «σπίτι της φρίκης» μετά από όσα είχε αντικρύσει κατά την επίσκεψή του.