Τρεις χώρες κατονομάζει το WWF ότι μεριμνούν λιγότερο ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο των μερών του σώματος ζώων από το οποίο κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι και οι τίγρεις.

Οι χώρες αυτές είναι το Βιετνάμ, το Λάος και η Μοζαμβίκη.

Σε έκθεσή της, η οργάνωση επισημαίνει ότι 23 χώρες κυρίως στην Αφρική και την Ασία, κυριότερες πηγές προέλευσης μερών του σώματος ζώων, τις οποίες εξέτασε η οργάνωση, θα μπορούσαν όλες να κάνουν περισσότερα για να επιβάλουν την εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν το λαθρεμπόριο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με την WWF, διεξάγεται όλο και συχνότερα από διεθνή εγκληματικά δίκτυα.

«Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση λαθραίο κυνήγι ελεφάντων στην Αφρική που έχει ποτέ καταγραφεί», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς η Γουέντι Έλιοτ, διευθύντρια του προγράμματος “Global Species” της WWF.

Έχουν κατασχεθεί τεράστιες ποσότητες ελεφαντόδοντου προερχόμενου από ελέφαντες άνω των 800 κιλών, πρόσθεσε η ίδια, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη ότι «υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη του οργανωμένου εγκλήματος στο λαθρεμπόριο του είδους» αυτού.

Τα πορίσματα της έκθεσης πρόκειται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο διάσκεψης της λεγόμενης Σύμβασης CITES που θα διεξαχθεί στη Γενεύη. Η CITES απαγορεύει σχεδόν απόλυτα το εμπόριο ελεφαντοστού, κέρατος ρινόκερου και μερών του σώματος της τίγρης–που συχνά χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς–προκειμένου να σωθούν τα ζώα αυτά από την εξαφάνιση.

Τα ζώα κινδυνεύουν άλλωστε και από άλλους παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση και η απομάκρυνση από το φυσικό τους περιβάλλον.