Οι γάτες μπορούν να γίνουν δύστροπες στην αγκαλιά ή τη μεταφορά τους, ακόμα και για ιδιοκτήτες που είναι εξοικειωμένοι.

Και δεν είναι μάλιστα μόνο η στοργή και η αγάπη που τους δείχνουμε που μετράει, αλλά και ο ίδιος ο τρόπος που τις κρατάμε.

Αυτά μας λέει ο δρ Uri Burstyn στο κατατοπιστικό βίντεο του Helpful Vancouver Vet. Μοιράζεται μερικά μικρά αλλά ιδιαιτέρως σημαντικά μυστικά για το πώς κρατάμε σωστά το αγαπημένο μας αιλουροειδές ώστε να είναι άνετη και γι’ αυτό η πελώρια αγκαλιά μας.

«Όταν πλησιάσεις τη γάτα, είναι καλό να συστήνεσαι», εξηγεί ο Burstyn, «άφησέ τη να μυρίσει το χέρι σου, προσέξτε ότι κρατάω τα δάχτυλά μου σχετικά κυρτά, ώστε αν η γάτα δεν θέλει την παρέα μου, να μη με αρπάξει».

AP_18104681062754

Όσο για το πώς μεταφέρεις το ζώο με ασφάλεια όταν πρέπει να το μετακινήσεις εσπευσμένα, εξηγεί πως την παίρνεις από κάτω και την κρατάς κολλημένη στο σώμα σου, με το κεφάλι της κάτω από το χέρι σου. Οι γάτες, μας λέει, νιώθουν περισσότερη ασφάλεια όταν τις κρατάμε σφιχτά, την ίδια ώρα που αυτή η θέση αποτρέπει τα γρατσουνίσματα της όποιας δυσφορίας.

Αν πάλι έχεις τον χρόνο σου και θες απλώς να την πας κάπου με την ησυχία σου, η τεχνική αλλάζει: την κρατάς σχετικά όρθια υποστηρίζοντας το σώμα της με το ένα σου χέρι, βάζοντας το άλλο χέρι κάτω από τις πατούσες της. Και πάλι όμως κοντά στο σώμα σου.

Και για τις λιγότερο συνεργάσιμες γάτες, η κτηνίατρος Sophia Yin μας δείχνει τον σωστό τρόπο να τις πιάνουμε με τη βοήθεια μιας πετσέτας…