Δε θα πιστεύετε τις ταχύτητες που πιάνει το γρηγορότερο ζώο του κόσμου

Μόνο μια χούφτα... hypercars μπορούν να το ξεπεράσουν!


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:15
18/04/2018
Δε θα πιστεύετε τις ταχύτητες που πιάνει το γρηγορότερο ζώο του κόσμου
5
loading

Ο πετρίτης, το γεράκι του γένους Falco peregrinus που απαντάται και στη χώρα μας, είναι το ταχύτερο γνωστό ζώο του πλανήτη, καθώς στις κάθετες εφορμήσεις του όταν κυνηγά το κοντέρ κλειδώνει στα 360 χλμ/ώρα!

Εποπτεύοντας τον χώρο ακόμα και από ύψος 900 μέτρων, ο πετρίτης θα εφορμήσει κάθετα στη λεία του μαζεύοντας πίσω τα φτερά του και αποκτώντας έτσι ένα αεροδυναμικό σχήμα, ένα σωστό βέλος με απαράμιλλη ακρίβεια.

AP_90003749933

Οι επιστήμονες αναρωτιόνταν όμως ως τώρα γιατί εφορμά κάθετα στον στόχο του, από τη στιγμή που η ταχύτητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της λείας του. Μια νέα μελέτη ολλανδών και βρετανών ερευνητών υποδεικνύει τώρα ότι εφορμούν κάθετα σε τεράστιες ταχύτητες καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στην ικανότητά τους να εκτελούν περίτεχνες μανούβρες.

AP_496502933266

Οι επιστήμονες εργάστηκαν με τρισδιάστατα μοντέλα και πραγματικές παρατηρήσεις, μετρώντας όλες τις πτυχές της επίθεσης του πετρίτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το γεράκι έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει μια λεία που κινείται σε ευθεία γραμμή όταν πετάει με μικρότερες ταχύτητες, της τάξης των 125-160 χλμ/ώρα, ενώ όταν η λεία κινείται ασταθώς εδώ κι εκεί, ο πετρίτης είναι αναγκασμένος να εφορμήσει κάθετα και να πιάσει το αστρονομικό 360 χλμ/ώρα για να τα καταφέρει…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Δίον. Κλάδης

  Μήπως εννοείται πτηνό και όχι ζώο; γιατί αν μη τι άλλο ο πετριτης πτηνό είναι

  1. avatar γιατι τα πτηνα δεν ειναι ζωα?

   εεε???

   1. avatar Ξελιγωμενος

    Και οι ανθρωποι ζωα ειναι! Και τα μουλαρια επισης. Πτηνα λεγονται τα ζωα που εχουνε φτερα. Εαν μπορουν να πεταξουνε λεγονται πουλια πετουμενα! Εαν οχι, λεγονται κοτες. Στη αρχαιοτητα υπηρχαν αλογα με φτερα. Αλλα τωρα τα καταργησανε. Καταλαβες?

    1. avatar HRTUTYJ

     ΤΟ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΟΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ....ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΩΡΑ?

 2. avatar Η διαφορά εἰναι

  Ότι χρειάζεται τεράστιο ενεργειακό κόστος για να ξεπεράσουμε την φύση

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει