Αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή, όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη II» αλλά και σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν στελέχη του λιμενικού σώματος μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύση Καλαματιανό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εργασίες απορρύπανσης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως τουλάχιστον συνέβαινε τα πρώτα 24ωρα από τη βύθιση του πλοίου. Παρόντες στο σκάφος του λιμενικού, πλην του κ. Καλαματιανού ήταν και αντιδήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής, των οποίων οι περιοχές επλήγησαν από τη διαρροή του μαζούτ, αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα ρύπανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν τώρα εστιαστεί στον πυθμένα των πληγέντων περιοχών, αφού η επιφάνεια της θάλασσας έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει από την πετρελαιοκηλίδα.

Αρκετοί πολίτες μάλιστα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας να κάνουν μπάνιο (Φρεαττύδα).

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Καλαματιανός, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, τόνισε ότι «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου. Η μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται τόσο από το λιμενικό όσο και από τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζεται απρόσκοπτα».

«Στόχος του υπουργείου» όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός «είναι η προσπάθεια αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα και να παραδοθούν οι θάλασσες και οι ακτές “όπως πρέπει”».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τελικά υπήρξε ή όχι καθυστέρηση, ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας δήλωσε: «Έχουν υπάρξει τόσο από τον κ. υπουργό και τον κ. υφυπουργό όσο και τις υπηρεσίες του υπουργείου δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα και προκύπτει τόσο από τον θάλαμο επιχειρήσεων όσο και από τη συνολική διαχείριση ότι η αντίδραση του λιμενικού και των υπηρεσιών του υπουργείου υπήρξε άμεση και γι’ αυτό υπήρξε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ναυαγίων που έχουν συμβεί στη χώρα μας».