Μικρότερος ο κίνδυνος από το διοξείδιο του άνθρακα;

Δεν επηρεάζει όσο πιστεύαμε τη θερμοκρασία του πλανήτη


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:49
25/11/2011
Μικρότερος ο κίνδυνος από το διοξείδιο του άνθρακα;
3
loading

Λιγότερο ευαίσθητη από ό,τι πιστευόταν φαίνεται πως είναι η θερμοκρασία του πλανήτη στο αυξανόμενο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Νέα έρευνα δεν ανατρέπει μεν τη γνωστή εικόνα της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά φαίνεται να αναδεικνύει πως ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες και ότι η θερμοκρασία μέσα στον 21ό αιώνα θα αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ κ.α. χρησιμοποίησαν παλαιοκλιματολογικά δεδομένα, ενώ τα προηγούμενα κλιματολογικά μοντέλα είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων 150 ετών για να εκτιμήσουν το μέτρο ανταπόκρισης (δηλαδή την ευαισθησία) της θερμοκρασίας και γενικότερα του κλίματος σε σχέση με το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συνεχώς συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει σήμερα πια σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.

Μελετώντας την εξέλιξη των επιφανειακών θερμοκρασιών κατά το αποκορύφωμα της τελευταίας παγετωνικής περιόδου, πριν από περίπου 21.000 χρόνια, δηλαδή σε μία περίοδο που οι άνθρωποι δεν επηρέαζαν το κλίμα με τις δραστηριότητές τους και όταν το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο λίγο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο μόνο 2,2 βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλή από τη σημερινή. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θερμοκρασία τότε θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο κρύα. «Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στο κλίμα είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε», σχολίασε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Με βάση αυτή τη νέα εκτίμηση για μικρότερη «κλιματική ευαισθησία», οι ερευνητές προχώρησαν σε νέες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, εκτίμησαν ότι, με δεδομένο τον διπλασιασμό του διοξειδίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά του, η θερμοκρασία του πλανήτη μας έως το 2100 αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 έως 2,6 βαθμούς Κελσίου (κατά μέσο όρο 2,4 βαθμούς), δηλαδή αρκετά λιγότερο από τους 2 έως 4,5 βαθμούς (κατά μέσο όρο 3 βαθμούς) που έχει προβλέψει, από το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτή η διαφορά μεταξύ των 2,4 βαθμών και των 3 βαθμών Κελσίου, αντανακλά τη διαφορετική εκτιμώμενη ευαισθησία της θερμοκρασίας στο διπλασιασμό του διοξειδίου.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι νέες ηπιότερες εκτιμήσεις τους δεν υποτιμούν καθόλου την απειλή από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ούτε προωθούν την άποψη ότι αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρό τρόπο. Όπως όμως είπε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοκλιματολόγος Αντονί Ροσέλ-Μελέ του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η νέα μελέτη δείχνει ότι μια μεγάλη κλίμακας υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα οδηγήσει σε σοβαρές καταστροφές, θα απαιτήσει τελικά μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με την έως τώρα εκτιμώμενη και, άρα, τέτοιες καταστροφικές συνέπειες δεν θα πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον. «Έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας», τόνισε.

Μέχρι πάντως το κάπως πιο αισιόδοξο «μήνυμα» της νέας έρευνας να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να την αποδεχθούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar UnIvErSe

    πολύ καλά παμε!!!!!!!!!!!! ωχ......... σε λίγο καιρό θα σκάσει η είδηση ότι ο ήλιος αύξησε απότομα την δραστηριότητα του και περιμένουμε έντονα φαινόμενα......μετά ότι αυξάνονται οι σειμοί ανησυχητικά όπως και οι ηφαιστιακές εκρήξεις, τσουνάμι, ακράια καιρικά φαινόμενα κλπ κλπ..... μετά ότι ξάφνικά έχουν πρόβλημα οι δορυφόροι και πέφτουν ένας ένας λόγο βλάβης και καλά..... μετά ότι όντως η υπεργαλαξιακή ακτίνα και το υπερκύμα απο την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας πιθανώς να μας επηρρεάσει λιγουλάκι μωρέ.... και γι αυτό τελικά ανεβαίνει η θερμοκρασία και ΟΛΑ τα παραπάνω, και μετά......κυρίες και κύριε θα πεί η στάη στην νετ, θα πρέπει να είστε έτοιμοι γιατι ακολουθεί μια πολύ τραγική και κακή είδηση...... ο κόσμος μας θα έρθει όπως φάινεται στο τέλος του..... καλό σας βράδυ.........

  2. avatar gkarageorgos

    Ολοκληρη διασκεψη στο κυοτο εγινε χρηματιστηριο ρυπων στησανε και τωρα μας λενε αυτο?

  3. avatar nemiath

    αναρωτιεμαι πια πετρελαικη τους επιδοτει τις ερευνες..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει