Δεύτερη διαρροή εντοπίστηκε χθες στην εξέδρα παραγωγής Gannet Alpha της Shell 160 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Αμπερντίν, στη Σκοτία.

Η πρώτη διαρροή είχε εντοπιστεί την Τετάρτη και την Κυριακή εκπρόσωπος του βρετανικού παραρτήματος του πετρελαϊκού κολοσσού δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Τα νέα όμως φαίνεται πως δεν είναι ευχάριστα.

Η Shell είχε ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για τον καθαρισμό περίπου 216 τόνων -1.300 βαρελιών- πετρελαίου από τη διαρροή της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η δεύτερη είναι επίσης «μεγάλη», όμως εκτιμάται ότι θα διαλυθεί από μόνη της, παρότι ο πετρελαϊκός όμιλος παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη εντοπίσει το ακριβές σημείο της διαρροής.

Εκπρόσωπος της Shell εξήγησε ότι η διαρροή προήλθε από αγωγό, σε βάθος 92 μέτρων, γεγονός που καθιστά τις εργασίες ιδιαίτερα δύσκολες. Σε συνεργασία με το βρετανικό υπουργείο, ο όμιλος έχει στείλει στην περιοχή ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα και δύτες, ενώ η γεώτρηση σφραγίστηκε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη Shell, οι ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο στη θαλάσσια περιοχή, βοήθησαν ώστε να διαλυθεί το περισσότερο από το πετρέλαιο που είχε φθάσει στην επιφάνεια. Έτσι, από 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν αρχικά, η μόλυνση περιορίστηκε στο μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Οικολογικές οργανώσεις ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους για τα είδη που ζουν στην περιοχή και ειδικότερα για τα πτηνά.

«Γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο, σε οποιαδήποτε ποσότητα, εάν διαρρεύσει στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή», δήλωσε ο διευθυντής του σκοτσέζικου τμήματος της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών Στιούαρτ Χάουσντεν.

«Προς το τέλος του καλοκαιριού, χιλιάδες νεαρά θαλάσσια πτηνά πετούν πάνω από τη Βόρειο Θάλασσα και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης από αυτήν την πετρελαιοκηλίδα».