Μία νεαρή χελώνα Caretta caretta βρέθηκε τραυματισμένη στα Χανιά, καθώς στην προσπάθειά της να τραφεί πιάστηκε στο αγκίστρι ψαρά. Η χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία Κολυμπάρι, τον Ιούνιο, από τον ναυαγοσώστη της περιοχής και μεταφέρθηκε με τη βοήθεια τουριστών στον Ερευνητικό Σταθμό Πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι.

Οι εθελοντές έδωσαν στην χελώνα τις πρώτες βοήθειες και την τοποθέτησαν σε σκιερό μέρος σε μία λεκάνη με λίγο νερό. Προκειμένου να μεταφερθεί στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, οι εθελοντές ζήτησαν βοήθεια από την ομάδα των ΙSKA, εφόσον οι ίδιοι δεν διέθεταν μέσο για την μετακίνησή της.

Οι ISKA αποτελούνται από μία ομάδα ενεργών πολιτών, κατοίκων του Κολυμπαρίου, οι οποίοι σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύουν τις φωλιές της παραλίας ωοτοκίας της περιοχής τους. Η ομάδα των ISKA πρόθυμα τους βοήθησε να μεταβούν με τη χελώνα στο λιμάνι της Σούδας, στο οποίο οι εθελοντές δεν είχαν την δυνατότητα να φτάσουν με διαφορετικό τρόπο.

Η χελώνα μεταφέρθηκε με επιτυχία στην Αθήνα και πρόκειται να χειρουργηθεί άμεσα για να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Έτσι, για άλλη μία φορά η συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ με τις τοπικές ομάδες ενεργών πολιτών αποδείχτηκε σωτήρια για το προστασία μίας ακόμα θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ