Είκοσι μία δράσεις περιλαμβάνει το διαχειριστικό σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την περιβαλλοντική προστασία της λίμνης της Καστοριάς. Το σχέδιο έχει αποσταλεί προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κωτσίδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς.

Διευκρίνισε δε ότι στις δράσεις, οι οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη πενταετία, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ένα έργο εμπλουτισμού της λίμνης, η αγορά πολυμηχανήματος και η υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπλασης γύρω από τη λίμνη. Στόχος είναι η προστασία και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο του υγροβιότοπου της λίμνης Καστοριάς όσο και της περιφερειακής ζώνης προστασίας της.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της ημερίδας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα παρέμβασης στη λίμνη, στη λογική της νομιμότητας αλλά και ενός σχεδίου αντιμετώπισης των αναγκών που θα προκύπτουν. «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάποια ποσά θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Δεν μπαίνουμε στη λογική των ποσών, είναι δέσμευση ότι όσοι πόροι και να χρειαστούν θα τους διαθέσουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «εν αναμονή της πλήρους διάλυσης των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας στις 31 Δεκεμβρίου του 2015», το θέμα της άσκησης των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς απασχολεί την τοπική κοινωνία και καθώς τώρα το ζητούμενο αυτό παίρνει θεσμική υπόσταση ζητείται η στήριξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήθηκε Συμβουλευτική Επιτροπή Στήριξης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης για την περιοχή προστασίας της φύσης της λίμνης Καστοριάς.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μέσω της υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.