Τις προτάσεις της για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Ο φόρος για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, που φθάνει τα 24,7 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, θα μπορούσε να αρχίσει να επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου του 2012 και να αυξάνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο ως το 2015, όταν θα μετατραπεί σε ένα σύστημα εξαγοράς δικαιωμάτων εκπομπών.

«Η επιστήμη μας λέει ότι το κλίμα μας αλλάζει», δήλωσε η Γκίλαρντ. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο πλανήτης μας θερμαίνεται, αυτή η θέρμανση προκαλείται από την μόλυνση με άνθρακα εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και χρειάζεται να μειώσουμε την μόλυνση του άνθρακα».

Έθεσε ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα της Αυστραλίας, ως το 2020, κατά 5% του επιπέδου που ήταν το έτος 2000. Αυτό θα σήμαινε την μείωση των εκπομπών κατά 159 εκατ. τόνους τα επόμενα εννιά χρόνια.

Ο φόρος άνθρακα ενδέχεται να επιβληθεί στις 500 εταιρίες που μολύνουν περισσότερο, ειδικά σε εταιρίες που παράγουν ενέργεια με τη χρήση άνθρακα και σε ορυχεία.

Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι από το φόρο εξαιρούνται τα καύσιμα και η γεωργία ενώ παρέχονται ευνοϊκοί όροι για τους χαμηλόμισθους. Το σχέδιο της Γκίλαρντ που χαρακτηρίζεται το πιο φιλόδοξο εκτός Ευρώπης προκάλεσε την αντίδραση του ηγέτη των Συντηρητικών Τόνι Άμποτ.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως.