Οι αχινοί μας βλέπουν

Δεν έχουν μάτια, είναι ολόκληροι ένα μάτι!


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:44
01/07/2011
Οι αχινοί μας βλέπουν
5
loading

Αν ψάξετε δεν θα βρείτε μάτια πουθενά. Όμως οι αχινοί, όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, έχουν πολύπλοκα «μάτια» και τα βγάζουν πέρα μια χαρά χωρίς καθόλου όργανα της όρασης. Ειδικά οι αχινοί έχουν οδηγηθεί, από την εξέλιξη του είδους τους, να βλέπουν χωρίς εξειδικευμένα όργανα αλλά μέσα από ολόκληρο το σώμα τους, το οποίο κατά κάποιο τρόπο, συνιστά ένα τεράστιο μάτι.

Σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα, όλος ο ενήλικος αχινός μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πελώριο μάτι, ενώ η σκιά που ρίχνει ο σκελετός του ζώου πάνω στα φωτοευαίσθητα κύτταρα του σώματός του, μπορεί να του προσδώσει κατευθυντική όραση.

Τα περισσότερα ζώα αντιδρούν στο φως και έχουν αναπτύξει ένα άκρως εξελιγμένο τρόπο να βλέπουν πολύπλοκες εικόνες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Τα μάτια των ανθρώπων και των εντόμων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και οι αχινοί όμως αντιδρούν στο φως, παρόλο που δεν διαθέτουν μάτια. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αχινοί διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του φωτοευαίσθητου ιστού στο ανθρώπινο μάτι. Έτσι, οι αχινοί έχουν αρκετά γονίδια που μπορούν να κωδικοποιούν μια ευρέως διαδεδομένη πρωτεΐνη της όρασης, την οψίνη.

Η νέα έρευνα μελέτησε κατά πόσο η οψίνη είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία, οπότε θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ορισμένοι φωτο-υποδοχείς, δηλαδή αισθητηριακές δομές που αντιδρούν στο φως. Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες έθεσαν το ερώτημα από πού ακριβώς βλέπει ο αχινός. Τελικά, η απάντηση που προέκυψε από την μελέτη του θέματος, είναι ότι οι υποδοχείς του φωτός δεν είναι εντοπισμένοι, όπως στα συμβατικά μάτια, αλλά βρίσκονται διάσπαρτοι τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση ζώου, κυρίως στα «πόδια» του, με συνέπεια η ικανότητα «όρασης» του αχινού να βρίσκεται κατανεμημένη σε όλο ουσιαστικά τον οργανισμό του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Κωστας Μ.

  τρελλαίνομαι για αχινοσαλάτα .

 2. avatar KRISTINA

  Δεν ξέρω αν μας βλέπουν οι αχινοί, ξέρω όμως ότι δυστυχώς τις περισσότερες φορές εμείς δεν τους βλέπουμε....

 3. avatar Butler

  Ανοησίες. Το μόνο που μπορεί να βλέπουν οι αχινοί είναι προς τα πού βρίσκεται ο ήλιος. Έτσι κι αλλιώς η ταχύτητα με την οποία κινούνται αυτά τα ζώα είναι πολύ μικρή για να απομακρυνθούν από έναν εχθρό, εκτός αν ο εχθρός είναι τόσο νωθρός όσο οι ίδιοι.

 4. avatar nick

  Ωραία, τότε γιατί δεν παραμερίζουν όταν η πατούσα σου πηγαίνει κατά πάνω τους; Άτιμο ζωντανό.

  1. avatar erika

   χαχαχχαχαχαα λυθηκα με το δικό σου σχόλιο και της κάτιας καλό!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει