Τη συνέχιση μόνο των απαραίτητων έργων για την εκτροπή του Αχελώου, όπως είναι η προσωρινή στήριξη της σήραγγας και της άντλησης υδάτων , αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παρά το γεγονός ότι με την προσφυγή του το υπουργείο Υποδομών διεκδικούσε τη συνολική άρση αναστολής για την εκτέλεση των εργασιών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δίνει μάλιστα με την απόφασή του προθεσμία ενός μηνός στο υπουργείο για να προσδιορίσει τα απαραίτητα έργα μέχρις ότου κριθεί οριστικά και αμετάκλητα η υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή των έργων είχε διαταχθεί τον Φεβρουάριο του 2010 με αίτηση της WWF – Ελλάς, ενώ αντίθετα επιχειρήματα είχαν διατυπώσει το ελληνικό δημόσιο ,η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και η ΔΕΗ.

Το επίμαχο έργο της εκτροπής του Αχελώου έχει ακυρωθεί τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η τελική και αμετάκλητη απόφαση για την τύχη του έργου θα ληφθεί από την Ολομέλεια του όταν φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από τον Οκτώβριο του 2009.