«Τροχοπέδη» στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών χαρακτήρισε την Αυστραλία ο σύμβουλος της κοινοπολιτειακής κυβέρνηση σε θέματα περιβάλλοντος καθηγητής Ρος Γκάρνο.

Η απόφαση της Αυστραλίας να τιμολογήσει το διοξείδιο του άνθρακα θα επηρεάσει συζητήσεις και διαβουλεύσεις διαφόρων κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχασε στο κογκρέσο την ψηφοφορία επί νομοσχεδίου της για εμπόριο ρύπων, εκτιμά ο Γκάρνο παρουσιάοζντας την  έκθεσή του για τις διεθνείς πρωτοβουλίες αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων, αναφέρει ο Γκάρνο, επισημαίνοντας πως οι περισσότερες πλούσιες χώρες του πλανήτη έχουν καθορίσει ή σχεδιάζουν να καθορίσουν τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, που θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν την αποτελεσματική μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι οι προβληματικές χώρες στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των ρύπων, διότι δυσκολεύονται να σταματήσουν τη χρήση ρυπογόνων στερεών καυσίμων. Αντίθετα, η Κίνα καθόρισε ήδη στόχους μελλοντικής μείωσης των ρύπων, ανάλογους προς τους στόχους της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τον καθηγητή Γκάρνο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρηγορούν η μία την άλλη για την καθυστερημένη αντίδρασή τους στο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αν η Αυστραλία, χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό ρύπανσης, αποφασίσει να διατιμήσει το διοξείδιο του άνθρακα θα πάψει να αποτελεί τροχοπέδη στη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης. Και τούτο, διότι οι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα πιστεύουν ότι οι αποφάσεις της Αυστραλίας θα επηρεάσουν θετικά τις συζητήσεις για το περιβάλλον στην Αμερική.

Η έκθεση Γκάρνο, η πρώτη από τις οκτώ που θα συντάξει μέχρι τον Μάρτιο, έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι η σπουδή της Αυστραλίας να λάβει μέτρα για τη μείωση των ρύπων θα βλάψει την εθνική οικονομία.