Δώδεκα από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες στην Ευρώπη, προχώρησαν στο Παρίσι σε σύσταση της κοινοπραξίας Transgreen, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφοράς ηλιακής ενέργειας από την Αφρική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική εταιρεία Electricite de France,ενώ συμμετέχουν μεταξύ των άλλων, οι γαλλικοί όμιλοι Areva και Alstom, οι ισπανικοί Abengoa και RED Electrica, καθώς και η γερμανική Siemens.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηλιακής Ενέργειας της Μεσογείου, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση, μέχρι το 2020, παραγωγικής δυναμικότητας 20 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου. Περίπου 5 γιγαβάτ θα εξάγονται στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα Transgreen λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρόγραμμα Desertec και στόχος του είναι η εγκατάσταση, μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ενός τεράστιου δικτύου ηλιακών και αιολικών πάρκων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να καλύψει το 15% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Ευρώπης.
Η κοινοπραξία διαθέτει αρχικά προϋπολογισμό 2 με 3 εκατ. ευρώ και στόχος της είναι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του μελετητικού γραφείου μέχρι τα τέλη του 2010, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου των ERDF και RTE, θυγατρικών της Electricite de France, Αντρέ Μερλίν.

Πηγή: econews.gr