Ως μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, την συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.

Μιλώντας για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε στο EΡΤΝews, τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.