Στην ξαφνική πτώση της θερμοκρασία,. όπως όλα δείχνουν, οφείλεται ο θάνατος περίπου δύο εκατομμυρίων ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές του Τσίζαπικ Μπέι, στο Μέριλαντ, όπως ανέφερε η περιβαλλοντική υπηρεσία της Πολιτείας.

Ο θάνατος των ψαριών είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια σειρά από ανεξήγητους θανάτους ζώων σε όλο τον κόσμο. Το σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς περίπου 5000 πουλιά έπεσαν νεκρά από τον ουρανό του Άρκανσο ενώ νεκρά ψάρια βρέθηκαν και σε διάφορα σημεία της ίδιας Πολιτείας. Παρόμοια περιστατικά, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, αναφέρθηκαν επίσης στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και την Ασία.

Σύμφωνα με τις αρχές του Μέριλαντ, υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση για τους θανάτους των ψαριών στην περιοχή. «Η αιτία φαίνεται ότι είναι η γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το μεγάλο πληθυσμό νεαρών στικτών ψαριών», είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας περιβάλλοντος Τζέι Άπερσον.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια επεισόδια που αφορούσαν όχι μόνο τα στικτά ψάρια αλλά συνολικά 2.900 είδη ψαριών. Η μεγαλύτερη ποσότητα νεκρών ψαριών, περίπου 15 εκατομμύρια, είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 1976.