Παρλάτα ή μυθιστόρημα, αυτοβιογραφία ή ευφάνταστη λογοτεχνία, ιστορικό χρονογράφημα ή θέατρο, γραμμένο στη δημοτική και στην καθαρεύουσα, δημοσιευμένο στα 1962 και εκδοθέν επί Χούντας (1970), αμφιλεγόμενο, υμνημένο αλλά και καταδικασμένο από τη λογοτεχνική κριτική, «γυρισμένο» και παρουσιασμένο στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο θέατρο.

theatro1

Το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, το σημαντικότερο επίτευγμα της μεταπολεμικής λογοτεχνίας, κατά την κριτική, η σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία, που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα -κατά τον ίδιο το συγγραφέα…- είναι έτοιμο για την παρουσίασή του και στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ για τη φετινή χειμερινή σεζόν

theatro2

Για τη σκηνοθεσία του επιστρατεύτηκε ο σκηνοθέτης – ιδρυτής του θεάτρου «Στοά» Θανάσης Παπαγεωργίου, για τον εμβληματικό ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, για τους δεκάδες ακόμη ρόλους 35 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, 15 τεχνικοί – βίντεο- οι 200 σελίδες της αρχικής διασκευής που είχαν κάνει προ επταετίας για το Εθνικό Θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θανάσης Νιάρχος.

Μμία δεύτερη διασκευή που έκανε ο Θανάσης Παπαγεωργίου και εκατοντάδες «σκηνές», που επιχειρούν να αναπαραστήσουν τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές -όχι μόνο των σχέσεων, των αισθήσεων, των πολιτικών αλλά …όλων αυτών που επέβαλε μία «εμβληματική» εποχή 70 και πλέον ετών για τη χώρα -όπως έλεγε σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ΚΘΒΕ, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στον ποταμό ιστορίας και κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, που λέγεται «Τρίτο στεφάνι».

theatro3

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια -επιστρατεύθηκε το σύνολο σχεδόν του πλούσιου βεστιαρίου του ΚΘΒΕ- της Λέας Κιούση, η μουσική του Δημήτρη Μαραμή, η μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη και το «στήσιμο» του εικονικού περιβάλλοντος (βίντεο -συμπληρωματικό της αναλογικής σκηνογραφίας των εποχών που εναλλάσσονται) του Στάθη Μήτσιου.

Η παράσταση θα έχει διάρκεια 200 λεπτών, «αν κόψεις κι άλλο αδικείς και το έργο και το δημιουργό» έλεγε ο σκηνοθέτης και θα δίνεται στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, από την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

theatro4

Οι ημέρες και ώρες των παραστάσεων, λόγω και της μεγάλης διάρκειας του έργου, ορίστηκαν ως εξής: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή- Σάββατο 20:00, Κυριακή 19:00.

Οι τιμές των εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ κυμαίνονται από 5-13 ευρώ. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ, την Παρασκευή 10-7 ευρώ, ενώ το Σαββατοκύριακο 13 και 10 ευρώ.