Ο Χρυσός Φοίνικας, το σημαντικό αυτό βραβείο, προορίζεται για την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ των Καννών. Το 1997, ο τότε Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Pierre Viot, συνάντησε την Caroline Scheufele. Γοητευμένος και εντυπωσιασμένος απο την δημιουργικότητα και την ενεργητικότητα της Προέδρου του Οίκου Chopard, της ζήτησε να ξανασχεδιάσει τον Χρυσό Φοίνικα.

Εκείνη του πρότεινε μία νέα εκτέλεση του διάσημου βραβείου που απονέμεται στην καλύτερη ταινία: έναν μίσχο από χρυσό 18 καρατίων, ελαφρώς καμπύλο δημιουργώντας στη βάση του μια μικρή καρδιά, σύμβολο του Οίκου, τα φύλλα του οποίου μοιάζουν να έχουν σταματήσει την κίνησή τους και αναπαύονται πάνω σε ένα μαξιλάρι από cristal de roche με τη μορφή διαμαντιού σε κοπή σμαραγδιού.

Αυτή η πολύτιμη λεπτομέρεια δίνει στον Χρυσό Φοίνικα μια μοναδική υπόσταση, αφού η φύση δεν δίνει ποτέ δύο παρόμοια cristal de roche.

To 2000, προστέθηκαν σ’ αυτό το συμβολικό αντικείμενο, δύο «μίνι-φοίνικες», αυθεντικά αντίγραφα του διάσημου Χρυσού Φοίνικα, που απονέμονται στους καλύτερους ερμηνευτές ανδρικού και γυναικείου ρόλου.

Από το 2011, ο Τιμητικός Φοίνικας, γίνεται μία ετήσια παράδοση. Αυτός ο ξάδελφος του Χρυσού Φοίνικα, ιδίου μεγέθους αλλά τοποθετημένος σε ένα cristal de roche χρώματος φυμέ, θα απονέμεται κάθε χρόνο, στην αρχή του Φεστιβάλ, σε έναν σημαντικό σκηνοθέτη που δεν έχει βραβευθεί ποτέ στις Κάννες.

Όλοι αυτοί οι Φοίνικες κατασκευάζονται στο χέρι από τους τεχνίτες των ατελιέ της Chopard.

Σημάδι ταλέντου και αναγνώρισης, το πιο διάσημο έμβλημα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, είναι πλέον συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία του διάσημου οίκου ωρολογοποιίας-κοσμηματοποιίας.