Ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκαλέσει «δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους», παραλαμβάνοντας αργά χθες βράδυ τον Χρυσό Φοίνικα στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

Ο 79χρονος κινηματογραφιστής και βετεράνος ακτιβιστής της αριστεράς ήταν ο θριαμβευτής των Καννών με την τελευταία ταινία του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ανέργου, πρώην ξυλουργού του Νιούκασλ, που αγωνίζεται να έχει κοινωνική πρόνοια μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Όταν ο Λόουτς ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν βλέπει την ταινία του ως κατηγορητήριο της ΕΕ, εκείνος απάντησε: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τον νεοφιλελευθερισμό. Το βλέπετε αυτό στον τρόπο με τον τρόπο που ταπείνωσαν τον ελληνικό λαό. Έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και μεγάλη δοκιμασία σε πολλούς ακόμη ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι, αλλά περνούν δύσκολα».

«Έτσι μπορείτε απλά να διηγηθείτε μια μικρή ιστορία, μία από τις συνέπειες σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, πείτε μια μικρή ιστορία, και απλά να ελπίζετε ότι αυτή συνδέει τους ανθρώπους».

Στην παρουσίαση της ταινίας του στις Κάννες τις πρώτες ημέρες του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ, ο Λόουτς εξέφρασε μια διστακτική υποστήριξη στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ, όπως είναι σήμερα, είναι ένα νεοφιλελεύθερο σχήμα. Πως μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα, εντός ή εκτός; Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι μπορούμε να το αντιπαλέψουμε καλύτερα παραμένοντας σε αυτήν και κάνοντας συμμαχίες με άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα. Ωστόσο αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».

Ο Λόουτς είδε 12 ταινίες του να περιλαμβάνονται στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ των Καννών κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, όπως το αριστούργημα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2006.

ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ

Ο χθεσινός δεύτερος Χρυσός Φοίνικας για τον Λόουτς είναι κάτι «υπέροχο» επειδή είναι «η ίδια μικρή συμμορία» από το 2006. «Είναι απλά ωραίο να είναι σε αυτή την ομάδα», όπως τόνισε.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 59χρονου Ντάνιελ Μπλέικ, ενός ευσυνείδητου τεχνίτη, πρώην ξυλουργού και νυν άνεργου έπειτα από ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο, που αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από την κοινωνική πρόνοια. Ο Μπλέικ διασχίζει μονοπάτια με την Κέιτι, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, που μετακομίζει στο Νιούκασλ από το Λονδίνο, 300 μίλια μακριά.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ο Αυστραλός Τζορτζ Μίλερ, αιτιολόγησε την επιλογή του Λόουτς για τον Χρυσό Φοίνικα λέγοντας πως η ταινία του ήταν «απόλυτα εξαιρετική». «Πολύ απλά η ταινία ήταν απόλυτα εξαιρετική. Οι ταινίες μιλούν στην ψυχή σας, στην καρδιά σας, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου βρίσκεστε», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των βραβείων.

Ο Λόουτς ίδρυσε το αριστερό κόμμα Left Unity το 2013 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το Εργατικό Κόμμα και να προκαλέσει τον «νεοφιλελευθερισμό» του.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του για το μέλλον στη συνέντευξη Τύπου, ο Λόουτς απάντησε: «Όταν αρχίζετε να γερνάτε πολύ, νιώθετε απλά τη χαρά να βλέπετε την ανατολή του ηλίου την επόμενη μέρα, έτσι απλά θα ζείτε την κάθε μέρα όπως αυτή έρχεται».