Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, μόλις ξεκινάει, και ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είναι ένας καλός λόγος για να πάμε στο σινεμά. Το αριστούργημα των 9 Όσκαρ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, 36 χρόνια μετά την προβολή του σε 4Κ επανέκδοση για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Κατά τα λοιπά, η «οσκαρική εβδομάδα», αφού την Κυριακή (10/3) είναι η απονομή των βραβείων, έχει προτάσεις για μικρούς και μεγάλους και μία ελληνική ταινία, το «Tranzit» του Κάρολου Ζωναρά.

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μαρκ Πέπλοου
Πρωταγωνιστούν: Τζον Λον, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο’ Τουλ, Ριουίτσι Σακαμότο
Διάρκεια: 163 λεπτά
Διανομή: Feelgood Entertainment

Η υπόθεση
Στο Πεκίνο των αρχών του εικοστού αιώνα ένα αγόρι τριών ετών αποσπάται βίαια από τη μητέρα του και μεταφέρεται στην Απαγορευμένη Πόλη. Μερικές μέρες αργότερα αναλαμβάνει τον θρόνο και γίνεται αυτοκράτορας της Κίνας.

Μάμα Γκλόρια

Σκηνοθεσία: Μαρί Αματσουκελί
Πρωταγωνιστούν: Λουίζ Μορό-Πανζανί, Ιλσα Μορένο Ζέγκο, Αρνό Ρεμποτίνι
Διάρκεια: 84 λεπτά
Διανομή: Ama Films

Η υπόθεση
Η εξάχρονη Κλεό αγαπά την νταντά της, την Γκλόρια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Oταν η γυναίκα γυρίζει πίσω στην πατρίδα της, η Κλεό θα την επισκεφτεί για να περάσουν μαζί ένα τελευταίο καλοκαίρι που θα τις αλλάξει και τις δυο.

Tranzit


Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
Σενάριο: Κάρολος Ζωναράς, Αναστασία Χασιώτη
Πρωταγωνιστούν: Παντελής Δεντάκης, Τζέο Πακίτσας, Δημήτρης Πουλικάκος
Διάρκεια: 82 λεπτά

Η υπόθεση
Μετά το δυσεπίλυτο αίνιγμα του θανάτου τους, πατέρας και γιος ξανασμίγουν στο Tranzit, έναν άνυδρο και έρημο μη τόπο, ένα φαντασιακό́ επέκεινα, που ελέγχεται από αφηρημένες μαθηματικές αρχές, όπου οι νεκροί καλούνται να αποφασίσουν: να αποδεχτούν τη διαδικασία αποϋλοποίησής τους ή να παραμείνουν σε απροσδιοριστία για πάντα.
Εδώ οι αναμνήσεις του πατέρα μπερδεύονται με αυτές του γιου, αναζωπυρώνοντας παλιές συγκρούσεις. Προσπαθώντας να βάλει τάξη στο παρελθόν και να ρίξει φως σε όσα οδήγησαν στον θάνατό του, ο πατέρας βασίζεται στις γνώσεις του στα μαθηματικά, για να ακολουθήσει μια τρελή ιδέα: να επιστρέψει στη ζωή.

Κάποια Μέρα Θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον

Σκηνοθεσία: Εμιλι Ατέφ
Σενάριο: Εμιλί Ατέφ, Ντανιέλα Κριν
Πρωταγωνιστούν: Μαρλένε Μπάροου, Φέλιξ Κράμερ
Διάρκεια: 132 λεπτά
Διανομή: Rosebud 21

Η υπόθεση
Μια νεαρή γυναίκα παρασύρεται σε μια ερωτική σχέση-ταμπού στο, γεμάτο ένταση και πάθος, ερωτικό δράμα της Εμιλί Ατέφ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Σκύλος & Γάτα: Μια Τρελή Καταδίωξη

Σκηνοθεσία: Ριμ Κερίσι
Σενάριο: Ριμ Κερίσι, Τριστάν Σούλμαν
Πρωταγωνιστούν: Φρανκ Ντιμπόσκ, Ριμ Κερίσι, Φιλίπ Λασό
Διάρκεια: 86 λεπτά
Διανομή: The Film Group

Η υπόθεση
Η Ντίβα είναι μία γάτα influencer, με εκατομμύρια ακολούθους. O Τούλης είναι ένα αδέσποτο κουτάβι που καταπίνει κατά λάθος ένα ρουμπίνι ανεκτίμητης αξίας που μόλις έχει κλέψει ο διαβόητος απατεώνας Τζακ. Μέσα από μία σειρά ατυχών γεγονότων, τα δύο κατοικίδια βρίσκονται κυνηγημένα από έναν διεφθαρμένο αστυνομικό που θα κάνει τα πάντα για να πάρει στα χέρια του το πολύτιμο ρουμπίνι. Όσο η Μόνικα και ο Τζακ τους αναζητούν, η Ντίβα και ο Τούλης πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους για να γλιτώσουν από αυτή την τρελή καταδίωξη που τα οδηγεί από το Μόντρεαλ μέχρι τη Νέα Υόρκη.

100 Χρόνια από τον Οδυσσέα

Σκηνοθεσία: Ρούαν Μάγκαν
Σενάριο: Ρούαν Μάγκαν, Φρανκ Κάλαναν
Διάρκεια: 109 λεπτά
Διανομή: New Star

Η υπόθεση
Στις 2 Φεβρουαρίου 1922, ο Οδυσσέας εκδόθηκε για πρώτη φορά σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι. Το βιβλίο θα είχε βαθύ αντίκτυπο στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό του επόμενου αιώνα. Κανένα μυθιστόρημα του 20ού αιώνα δεν συναγωνίστηκε τον Οδυσσέα στην εμβέλειά του. Αν και ο Οδυσσέας απαγορεύτηκε αρχικά στην Αμερική και τη Βρετανία, το έπος του Τζόις έγινε σύντομα αριστούργημα του μοντερνισμού και μια επανάσταση στη λογοτεχνική έκφραση.

Ένας Φανταστικός Φίλος

Σκηνοθεσία: Τζεφ Γουάντλοου
Σενάριο: Τζεφ Γουάντλοου, Γκρεγκ Ερμπ, Τζέισον Ορεμλαντ
Πρωταγωνιστούν: ΝτεΓουάντα Γουάιζ, Τομ Πέιν, Τέγκεν Μπερνς
Διάρκεια: 100 λεπτά
Διανομή: Spentzos Film

Η υπόθεση
Όταν η Τζέσικα επιστρέφει στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας με την οικογένειά της, η μικρότερη θετή κόρη της, Αλις αναπτύσσει μια απόκοσμη προσκόλληση με μια λούτρινη αρκούδα που ονομάζεται Τσόνσι που βρίσκει στο υπόγειο. Η Αλις αρχίζει να παίζει παιχνίδια με τον Τσόνσι που σταδιακά γίνονται όλο και πιο απαίσια. Καθώς η συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, η Τζέσικα επεμβαίνει μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι ο Τσόνσι είναι πολύ περισσότερο από το αθώο αρκουδάκι που πίστευε ότι ήταν. Ένα δαιμονικό λούτρινο αρκουδάκι ξυπνάει εφιάλτες…