Μια ιδιαίτερη προσέγγιση της μεταθανάτιας εμπειρίας μέσω της σχέσης ενός πατέρα με τον γιο του επιχειρεί στη νέα του ταινία, «Tranzit», ο Κάρολος Ζωναράς. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο υπάρχουν πάμπολλες ερμηνείες και απόψεις, κινούμενος μεταξύ δοξασίας, θεωρίας, ειρωνείας και δράματος, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Η υπόθεση της ταινίας

Μετά το δυσεπίλυτο αίνιγμα του θανάτου τους, πατέρας και γιος ξανασμίγουν στο Tranzit, έναν άνυδρο και έρημο μη τόπο, ένα φαντασιακό́ επέκεινα, που ελέγχεται από αφηρημένες μαθηματικές αρχές, όπου οι νεκροί καλούνται να αποφασίσουν: να αποδεχτούν τη διαδικασία αποϋλοποίησής τους ή να παραμείνουν σε απροσδιοριστία για πάντα.

Εδώ οι αναμνήσεις του πατέρα μπερδεύονται με αυτές του γιου, αναζωπυρώνοντας παλιές συγκρούσεις. Προσπαθώντας να βάλει τάξη στο παρελθόν και να ρίξει φως σε όσα οδήγησαν στον θάνατό του, ο πατέρας βασίζεται στις γνώσεις του στα μαθηματικά, για να ακολουθήσει μια τρελή ιδέα: να επιστρέψει στη ζωή.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Η ταινία είναι ασπρόμαυρη, στο ύφος ενός υπαρξιακού σινεμά των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η επιλογή αυτή σκοπό είχε την ανάδειξη του ζοφερού τοπίου και της μεταθανάτιας πορείας των ηρώων, ώστε ο θεατής να μπορέσει να “βυθιστεί” στην συναισθηματική κατάστασή τους χωρίς την παρηγορητική λειτουργεία του χρώματος».

Η σκληρότητα του τοπίου αποτυπώνεται καλυτέρα σε άσπρο-μαύρο, καθώς η απώλεια του χρώματος έχει το πλεονέκτημα να απομακρύνει τον θεατή από την ασφαλιστική δικλείδα του ρεαλισμού και να τον παρασύρει αβίαστα σε μια αναζήτηση υπερβατική. Αντίστοιχα, το ύφος έπρεπε να είναι ασκητικό, λιτό, και τα λόγια να μοιάζουν σαν να έχουν βγει από θεολογικές συζητήσεις σε κάποιο μεσαιωνικό μοναστήρι.

«Επιχείρησα να προσεγγίσω ένα θέμα, για το οποίο υπάρχουν πάμπολλες ερμηνείες και απόψεις (δεδομένου ότι κανένας δεν γνωρίζει την πραγματικότητα του μεταθανάτιου τοπίου), κινούμενος μεταξύ δοξασίας, θεωρίας, ειρωνείας και δράματος. Η σιωπή, η βλεμματική επαφή, οι παύσεις, η ομοιομορφία των ρούχων, το make up, όλα είχαν σκοπό να εντείνουν την τραχύτητα, την αγωνία, να υπογραμμίσουν την οδύνη, αλλά και να συμβάλλουν στη δημιουργία, ελπίζω, μιας ποιητικής εικόνας», συμπληρώνει ο Κάρολος Ζωναράς.

Πληροφορίες ταινίας

Πρωταγωνιστούν: Παντελής Δεντάκης, Τζέο Πακίτσας, Δημήτρης Πουλικάκος, Μαρία Κουμπάνη, Γρηγόρης Γαλάτης, Κάτια Λεκλέρκ, Φώτης Θωμαϊδης, Δημήτρης Καραβιώτης, Μελέτης Γεωργιάδης, Μάνος Στεφανάκης, Σοφία Καψούρου, Ανδρέας Μαριανός, Βάσω Καμαράτου, Τάκης Σακελλαρίου, Χριστίνα Δενδρινού

Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
Σενάριο: Κάρολος Ζωναράς, Νατάσα Χασιώτη

Το «Tranzit» θα βγει σε διανομή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 7 Μαρτίου.