Η κρητική κουζίνα είναι μία από τις πιο αγαπητές στην Ελλάδα, με πολλά μεζεδοπωλεία και εστιατόρια στην Αττική να συστήνουν το κοινό στις παραδοσιακές συνταγές και τις αξεπέραστες λιχουδιές της.

Τα τραπέζια γεμίζουν με νόστιμους μεζέδες, λοιπόν, οι οποίοι συνοδεύονται ιδανικά από παγωμένη, κρητική ρακή.

Ρακουμέλ

Γευστικό στέκι που τιμά την κρητική κουζίνα επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 71) στα Εξάρχεια. Το Ρακουμέλ είναι ένα ρακοπωλείο- ρακάδικο με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από την Ιεράπετρα και μαγειρεύουν καθημερινά σπιτικές νοστιμιές όπως, χοχλιούς μπομπουριστούς, σφακιανή πίτα με μέλι, γαμοπίλαφο κ.α. Συνδυάζονται τέλεια με ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά βότανα από την κρητική γη.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 48), που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια τόσο στο υπόγειο -με ρετρό ατμόσφαιρα, χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια- όσο και στον εξωτερικό χώρο απολαύστε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

Όξο Νου

Κρητικό μεζεδοπωλείο επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 63- 65) στα Εξάρχεια. Απλές κρητικές γεύσεις με προϊόντα μικρών παραγωγών της Κρήτης πρωταγωνιστούν στον ενημερωμένο κατάλογο του. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, απάκι, χανιώτικο μπουρέκι, γαμοπίλαφο, τσιγαριαστό αρνί, καλτσούνια κ.α. φέρνουν τη Μεγαλόνησο στο πιάτο σας.

Κατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο (Αμύντα 2), στην περιοχή του Παγκρατίου. Θα το ξεχωρίσετε, επίσης, για το ζεστό και οικείο περιβάλλον του που θυμίζει περισσότερο επίσκεψη σε φιλικό σπίτι, παρά εστιατόριο.

Το δημοφιλές εστιατόριο από το 2004 δελεάζει με πεντανόστιμες προτάσεις από το αγαπημένο νησί της Κρήτης, όλες φτιαγμένες με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.α.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα. Δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, τσιγαριαστό αρνάκι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς κ.α.

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής (Μοσχονησίων 2-4), συγκεντρώνει στα τραπέζια του επισκέπτες από όλη την Αττική που το επιλέγουν για την αυθεντική, κρητική του κουζίνα. Αγνές πρώτες ύλες από την Μεγαλόνησο χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιάτων εμπνευσμένων από αυτή. Απάκι, αρνί οφτό, ντάκος, αβγά με στάκα και τέλειες πατάτες τηγανητές συνοδεύονται τέλεια με αυθεντική κρητική ρακή.