Στο κέντρο της Αθήνας θα ανακαλύψεις πολλά στέκια που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως γευστικοί θησαυροί.

Μαγαζιά που πρέπει να ψάξεις λίγο παραπάνω για να βρεις, τα οποία, ωστόσο, θα σε ανταμείψουν τόσο με τις γευστικές προτάσεις τους, όσο και με τους οικείους χώρους τους.

Αυλή

Η Αυλή μεζεδοπωλείο στο Ψυρρή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στη διαχρονική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.

Feyrouz

Από τα πιο φημισμένα street food στο κέντρο της πόλης για γεύσεις που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή. Το Feyrouz (Καρόρη 23 & Αιόλου ), που φέρει το όνομα της ιδιοκτήτριας και μαγείρισσάς του, η οποία ετοιμάζει καθημερινά χειροποίητα, οικογενειακά εδέσματα για να σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου… κάπου στην Ανατολή. Σημείο αναφοράς φυσικά το λαχματζούν με τη λεπτή, χαρακτηριστική πιτούλα με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές με διαφορετικά λαχανικά εποχής για όσους δεν τρώτε κρέας. Επίσης, στον κατάλογό του θα βρείτε σούπες, πολύχρωμες σαλάτες, πεϊνιρλί και πίτες.

Σερσέ λα Φαμ

Με αισθητική γαλλικού μπιστρό στην πιο ελληνική εκδοχή του, το Σερσέ Λα Φαμ, επί της Μητροπόλεως (νο 46) σερβίρει παραδοσιακούς και νόστιμους μεζέδες από διάφορα σημεία της Ελλάδας με ένα μοντέρνο twist στα ρετρό τραπεζάκια του, τόσο στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο. Ό,τι και να επιλέξετε συνοδέψτε ιδανικά με τσίπουρο ή ρακή, ενώ για το τέλος προτιμήστε έναν ελληνικό στη χόβολη με λουκουμάκι, όπως παλιά.

Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)

Αναψυκτήριο Γιώργου Ρίτσας

Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή στου Ψυρρή (Σαρρή 22), μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.