Η νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», που χρονολογείται από το 1843, αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές και παγκοσμίως διαδεδομένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, παρόλη την παλαιότητά της. Πόσα, όμως, γνωρίζετε γι’ αυτό το αριστουργηματικό έργο του Ντίκενς που δημιούργησε την φιγούρα του περιβόητου ηλικιωμένου τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, το οποίο κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του πούλησε περίπου 6.000 αντίτυπα;

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο Ντίκενς εμπνεύστηκε την ιστορία μετά από μια φιλανθρωπική εκδήλωση

Το 1843 ο Κάρολος Ντίκενς έδωσε μια ομιλία σε μια φιλανθρωπική βραδιά για να συγκεντρώσει χρήματα για το Manchester Athenaeum στην Αγγλία -ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην «πρόοδο και διάχυση της γνώσης». Ο 31χρονος, τότε, συγγραφέας, μίλησε στο πλευρό του νεαρού Μπέντζαμιν Ντισραέλι, ο οποίος θα γινόταν αργότερα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια, ο Ντίκενς έκανε μια μακρά νυχτερινή βόλτα, κατά την διάρκεια της οποίας συνέλαβε την ιδέα για το «μικρό χριστουγεννιάτικο βιβλίο» του.

Τσαρλς Ντίκενς

Ξεκίνησε το έργο του τον Οκτώβριο του 1843 και έγραφε ασταμάτητα για έξι εβδομάδες

Όπως έγραψε ο Ντίκενς, αναφέρει το mentalfloss.com, έκλαψε, γέλασε και περιπλανήθηκε στο Λονδίνο τη νύχτα «όταν όλοι οι νηφάλιοι είχαν πάει για ύπνο». Ολοκλήρωσε τη νουβέλα στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να μπορεί να εκδοθεί εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Το βιβλίο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» βγήκε στα καταστήματα στις 17 Δεκεμβρίου 1843 και εξαντλήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο Ντίκενς ήταν ο πρώτος διάσημος συγγραφέας που έδινε δημόσιες αναγνώσεις για τα έργα του

Και η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» ήταν η πρώτη του δημόσια ανάγνωση. Η ανάγνωση πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα πλήθος 2.000 ατόμων στο δημαρχείο του Μπέρμιγχαμ, 10 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, αναφέρει το mentalfloss.com. Ο Ντίκενς άνοιξε την ανάγνωση λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι έχω πει ότι τρέφω μια παλιά αγάπη για το Μπέρμιγχαμ και τους άντρες του Μπέρμιγχαμ. Επιτρέψτε μου να διορθώσω μια μικρή παράλειψη και να προσθέσω και τις γυναίκες από το Μπέρμιγχαμ. Τώρα έχω τη χαρά να σας διαβάσω απόψε το Χριστουγεννιάτικο Κάλαντα σε τέσσερις στροφές».

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Υπάρχει ένα αντίγραφο του βιβλίου που δημιούργησε ο ίδιος ο Ντίκενς

Το αντίγραφο του βιβλίου που δημιούργησε ο ίδιος ο Ντίκενς ανήκει στη συλλογή Berg της αγγλικής και αμερικανικής λογοτεχνίας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (NYPL). Το 2009, η NYPL και η Levenger Press κυκλοφόρησαν μια αναπαραγωγή 224 σελίδων του αντίγραφου του βιβλίου του Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».