Η αμερικάνικη ρομαντική κομεντί παραγωγής του 1961 «Βreakfast at Tifanny’s)» (Πρόγευμα στο Τίφανις), αποτελεί μία από τις αγαπημένες ταινίες των γυναικών του κλασικού κινηματογράφου. Στη συνείδηση των περισσότερων η Όντρεϊ Χέπμπορν έχει συνδυαστεί άρρηκτα με το ρόλο της Χόλι Γκολάιτλι, ενώ το τραγούδι της ταινίας που βραβεύτηκε και με Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού κάνει τους πάντες να το σιγοψιθυρίζουν. Δείτε παρακάτω τέσσερις αλήθειες για την ταινία που σίγουρα δεν γνωρίζατε.

Η Μέριλιν Μονρόε ήταν η επιλογή του Τρούμαν Καπότε

Η ταινία είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τρούμαν Καπότε. Ο συγγραφέας ήθελε ως «Χόλι» τη Μέριλιν Μονρόε -και όχι την Όντρεϊ Χέπμπορν που τελικά πήρε το ρόλο- η οποία, ωστόσο, ακολούθησε τις υποδείξεις της μάνατζέρ της που της σύστησε να μην ερμηνεύσει τη συνοδό κυρίων. Ο ίδιος ο Καπότε, μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά για την εταιρεία παραγωγής Paramount ότι «με αυτήν τους την επιλογή στην κυριολεξία με πρόδωσαν».

Το μαύρο φόρεμα της Χέπμπορν σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτήν

Ο Hubert de Givenchy σχεδίασε το διάσημο μαύρο φόρεμα το 1961 για την Όντρεϊ Χέπμπορν ως Χόλι Γκολάιτλι. Μετά το θάνατο της Χέπμπορν το 1993, ο Givenchy δώρισε το μαύρο σατέν φόρεμα στο City of Joy Aid και το 2006 το φόρεμα δημοπρατήθηκε στο Christie’s για περισσότερα από 900.000 δολάρια.

Το διαμέρισμα της πρωταγωνίστριας πουλήθηκε το 2011 για 5,85 εκατομμύρια δολάρια

Ενώ τα γυρίσματα στους εσωτερικούς χώρους του διαμερίσματος της Χόλι φέρεται να τραβήχτηκαν σε στούντιο της Paramount, η περίφημη πρόσοψη είναι πέρα για πέρα αληθινή. Βρίσκεται στην East Seventy-first Street στο Μανχάταν, σε απόσταση αναπνοής από τη ναυαρχίδα του κοσμηματοπωλείου Tiffany, και το αρχοντικό, το οποίο διαθέτει τρία υπνοδωμάτια και ένα σολάριουμ, πουλήθηκε το 2011 αντί του ποσού των 5,85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Paramount δεν ήθελε το τραγούδι που τελικά κέρδισε και Όσκαρ

Μετά από την πρώτη προβολή προεπισκόπησης της ταινίας στους ιθύνοντες, ο διευθυντής της εταιρείας παραγωγής, Henry Mancini δήλωσε ότι δεν ήθελε το τραγούδι «Moon River» να αποτελεί το soundtrack της ταινίας. Σύμφωνα με το θρύλο, μάλιστα, και όσα αναφέρει η αμερικάνικη Vogue, η Χέπμπορν απάντησε για την απομάκρυνση του τραγουδιού «πάνω από το πτώμα μου». Τελικά, η επιμονή και η ερμηνεία της Χέπμπορν στο τραγούδι «Moon River» βοήθησε τον συνθέτη Χένρυ Μανσίνι και τον στιχουργό Τζόνι Μέρκερ να κερδίσουν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.