Ταξίδι στο «Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς»

Φωτογραφική έκθεση για τον Ελαιώνα παρουσιάζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Ελ. Βενιζέλος


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
16:26
08/09/2014
Ταξίδι στο «Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς»
loading

O Ελαιώνας αποτελεί ίσως το πιο ιδιόμορφο αστικό τοπίο στην καρδιά της Αθήνας.

Η νέα έκθεση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», είναι μια σημαντική συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μέσα από τις μοναδικές φωτογραφίες του Ανδρέα Σμαραγδή, οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον τόπο όπου οι θεοί είχαν τον κήπο τους και το ναό τους, όπου όμως κατά τη διάρκεια κυρίως του 20ού αιώνα συντελέστηκε πλήρης μεταμόρφωση!

Στις μέρες μας, ο Ελαιώνας διεκδικεί την αναγνώρισή του ως ιδιαίτερου τοπίου, άξιου να προστατευθεί και να προστατεύσει την ιερή πόλη με την οποία ο μύθος τον έχει συνδέσει.

Ο «κήπος της θεάς Αθηνάς» εκτεινόταν από τους πρόποδες της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού και έφτανε μέχρι το Δαφνί, τον Πειραιά και το Φάληρο, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τον Κηφισό, το σημαντικότερο από την αρχαιότητα ποτάμι της Αττικής.

Σήμερα, απογυμνωμένη από τις ελιές, τους βοσκότοπους, τις καλλιέργειες των δημητριακών και αμπελιών, αυτή η περιαστική αγροτική και εξοχική περιοχή εγκλωβίστηκε χωρίς σχεδιασμό μέσα στον αστικό ιστό και δέχθηκε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αμαξοστάσια.

Μέσα από την έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς», ο φωτογραφικός φακός ανακαλύπτει το τοπίο του ιερού Ελαιώνα, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσει αντικειμενικά τα ψήγματα του μύθου και των διαχρονικών ανθρώπινων παρεμβάσεων που δημιούργησαν το σημερινό πρόσωπό του. Έτσι, οι φωτογραφικές απεικονίσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες γίνονται ταυτόχρονα καθρέφτες των κοινωνικών και πολιτιστικών ομάδων που σημάδεψαν αυτόν το σπουδαίο τόπο.

Η έκθεση «Πέριξ του Ελαιώνα, το Περιβόλι της Θεάς Αθηνάς» θα βρίσκεται έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Επίπεδο Αφίξεων, Είσοδος 1, στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει