Θυμάστε το εξαιρετικό δράμα «Ασυμβίβαστη γενιά» του 1995, εκεί όπου η Μισέλ Φάιφερ διορίζεται καθηγήτρια σε μια τάξη «προβληματικών» παιδιών και καταφέρνει να τα κάνει να αγαπήσουν τις τέχνες και τα γράμματα;

Κάτι αντίστοιχο μάς έφερε προσφάτως (10 Απριλίου) και το Netflix, τοποθετώντας το τώρα στις μη προνομιούχες συνοικίες του Παρισιού.

«Μαθητική Ζωή» το λένε, απέσπασε βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και παρακολουθεί τη ζωή μιας σχολικής συμβούλου που αφοσιώνεται ψυχή και σώμα στους μαθητές της, όσο συνεχίζει να βιώνει προσωπικές δυσκολίες.

Μείγμα κωμωδίας και δράματος, είναι μια καθαρή και κοφτερή ματιά πάνω στα αδιέξοδα της εκπαίδευσης και τις παιδαγωγικές δυσκολίες όταν το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο.

Η δράση τοποθετείται στο προάστιο Saint-Denis, εκεί όπου ζουν μη λευκοί μετανάστες. Οι μαθητές είναι απείθαρχοι, σωστά αγρίμια, και η γλυκιά και καλοσυνάτη Ζιτά Ανρό είναι αυτή που χρειάζονται, καθώς αρνείται να τους δει ως καμμένα χαρτιά.

Οι σκηνοθέτες μεγάλωσαν μάλιστα στο συγκεκριμένο προάστιο και ξέρουν καλά το υλικό τους. Το σενάριο προέρχεται εξάλλου από τις δικές τους εμπειρίες με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Συναίσθημα που ξεχειλίζει και αυθεντικότητα ντοκιμαντερίστικης αλήθειας σε μια ταινία που θα σε συγκινήσει…