Ο «Πρίγκιπας που λερώνει» ξεκίνησε το ταξίδι του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση που γοήτευσε και καταχειροκροτήθηκε από μικρούς αλλά και μεγάλους. Με στόχο την προσέλκυση νέων θεατών η ΕΛΚ δημιούργησε ένα πρωτότυπο βίντεο, για την παρουσίαση της παράσταση «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει», στο οποίο μια σοπράνο δέχεται μια τούρτα στο πρόσωπο. Με αυτό τον παιχνιδιάρικο και μοντέρνο τρόπο παρουσιάζεται η νέα όπερα του Νίκου Κυπουργού, σε ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μια ιστορία που βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός», που μιλάει για έναν πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Το δράμα αναμειγνύεται με την κωμωδία, το συναίσθημα με τον κυνισμό και η γοητεία με την απογοήτευση.

Μιλώντας για τη σύνθεση μουσικής για παιδιά που ξεκίνησε την εποχή της Λιλιπούπολης ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα παιδιά έχουν άλλες εμπειρίες και κυρίως να το αντιμετωπίσεις με διπλάσιο αίσθημα ευθύνης και σεβασμό. Επειδή ακριβώς τα παιδιά είναι ανοιχτά σε όλα τα ακούσματα, είναι στην ουσία ένα λευκό χαρτί, είναι διπλάσια η ευθύνη μας ως προς το τι θα τους δώσουμε. Δυστυχώς, κάτω από την ετικέτα, μουσικές και τραγούδια για παιδιά, υποκρύπτεται ένα πονηρό βλέμμα εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα παραμύθι που προσφέρει πολύ χώρο για να παίξει ένας μουσικός, ενσωματώνοντας διαφορετικής προέλευσης μουσικές ιδέες, να παίξει με τους χαρακτήρες, τις καταστάσεις, τους ρυθμούς και τα χρώματα».

Η παράσταση δεν δίνει απαντήσεις, μόνο θέτει ερωτήματα, δεν έχει το κλασικό χάπι εντ, γεγονός που προβλημάτισε και ξάφνιασε πολλά από τα μικρά παιδιά που παρακολούθησαν την όπερα και έχουν συνηθίσει να επιλέγουν ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Αντίθετα, κλείνει το μάτι στο κοινό, παρουσιάζοντας έναν κόσμο όπου οι πριγκίπισσες και οι πρίγκιπες «λερώνονται» και «λερώνουν», χάνουν τις βεβαιότητες τους αλλά και την αλαζονεία τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα παραμύθι πιο πραγματικό, πιο χειροπιαστό, όπου δεν τελειώνει με το γνωστό μότο «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα», αλλά «έζησαν όσο καλύτερα μπορούσαν και εμείς …θα δούμε».

Την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ διευθύνουν ο Νίκος Βασιλείου και ο Γιώργος Αραβίδης. Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η κινησιολογία της Ξένιας Θεμελή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαρτίου.