Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Hellenic Film Society USA, James DeMetro, επέδωσε σήμερα στα γραφεία της ALEXANDROS FILM δύο βραβεία κοινού για την ταινία «Καζαντζάκης» στον Γιάννη Σμαραγδή.

Το ένα βραβείο από το New York Greek Film Expo 2019 και το δεύτερο από το Ελληνικό Φεστιβάλ της Ατλάντα. Ο James Demetro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη επιδίδοντας τα δύο βραβεία στον Γιάννη Σμαραγδή είπε πως «και οι δύο προβολές είχαν μεγάλη επιτυχία και  το κοινό ελληνο-αμερικανικό και αμερικανικό μετά την προβολή της ταινίας ήταν πολύ συγκινημένο και ευχαριστημένο από την προβολή της ταινίας».

Ο James Demetro στην προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» το 2018 στο Museum of the Moving Image έγραψε ότι: «Η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».

Ο Γιάννης Σμαραγδής με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Hellenic Film Society USA, James DeMetro

Επίσης, ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης είχε γράψει τότε ότι: «οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του ελληνισμού εκτός Ελλάδος!».

Η ταινία, όπως είναι γνωστό, έχει γνωρίσει την επιτυχία, τη μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και απέσπασε στο Διεθνές Φεστιβάλ WORLDFEST στο Χιούστον τέσσερα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής, Α’ Ανδρικού Ρόλου καθώς και 2 υποψηφιότητες για τον Α’ γυναικείο ρόλο  και για τον Β’ ανδρικό ρόλο).

Η ικανοποίηση του σκηνοθέτη είναι μεγάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ο ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται σε μια αχαλίνωτη κατάθλιψη, η ταινία αυτή λειτουργεί ως «φάρος αισιοδοξίας» για την Ελλάδα και τους Έλληνες ή σαν «ένα αναμμένο κεράκι σε ένα απόμακρο και ταπεινό ξωκλήσι».

Συγχρόνως, στο Παρίσι, την πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου, στο Grand Palais, όπου γίνεται μια μεγάλη έκθεση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, το Centre Culturel Hellénique συνόδευσε την έκθεση αυτή με την προβολή της διεθνώς πολυβραβευμένης ταινίας «El Greco», στον κινηματογράφο Grand Action, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και το Παρισινό κοινό ενθουσιάστηκε και συγκινήθηκε.

Ο σκηνοθέτης έχει παράδοση στο Παρίσι. Η ταινία του «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» το 1981 προβλήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Μπομπούρ και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Για αυτή την ταινία μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις

Εκδόσεις Αρμός το βιβλίο του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε, και το οποίο έχει πλέον εξανληθεί.

Επίσης το Παρίσι από το 1997 προβαλλόταν η πολυβραβευμένη ταινία του «Καβάφης» στον κινηματογράφο Accattone επί 12 συνεχή έτη!!!

Ακόμη, στην καρδιά του Παρισιού το 2018 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» με τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτή την αφιερωματική προβολή και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας αποκλειστικά ξένους θεατές η Agathe Astira, έγραψε: «Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ “Καζαντζάκης” είναι ισάξιο των έργων του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!».

Επίσης, ο Πρόξενος πολιτιστικής Διπλωματίας της Κύπρου στο Μιλάνο Ιωάννης Τζήρος  έγραψε: «Η ταινία είναι ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Πρόκειται περί Ελληνικής φιλοσοφίας υψίστου επιπέδου με μια σπάνια έξαρση συναισθημάτων. Δεν έχω δει ακόμη άλλο φιλμ που να το ξεπερνάει. Μείναμε όλοι άφωνοι και δεν βρίσκαμε λόγια ισάξια της αίσθησης που πήραμε από αυτή την ταινία».

Παράλληλα με την προβολή της ταινίας «El Greco» στο Παρίσι, και με την παρουσία του σκηνοθέτη, προβλήθηκε και στη Βασιλεία της Ελβετίας, με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Τα λόγια της Κατερίνας Wahli-Savvidis του Πολιτιστικού Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία είναι ενδεικτικά της περίστασης: «Και πάλι η παρουσία του Σκηνοθέτη στη Βασιλεία μας γέμισε υπερηφάνεια, θαυμασμό και αγάπη για τον Γιάννη Σμαραγδή. Τον αξιόλογο, τον ταλαντούχο, τον ευαίσθητο δημιουργό ταινιών, τον  μεγάλο σκηνοθέτη, τον άνθρωπο! Με την προβολή του έργου του “El Greco”, στον κινηματογράφο της Βασιλείας, μας έκανε να νιώσουμε και πάλι τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Το ωραίο αυτό έργο θα μας μείνει αξέχαστο. Τι ωραίο συναίσθημα να βλέπεις τους Ελβετούς Φιλέλληνες να κλαίνε από συγκίνηση, να θαυμάζουν την ταινία και να νιώθουν περισσότερο φιλέλληνες. Περιμένουμε εδώ την επόμενη ταινία, οπωσδήποτε θα είναι “O Καποδίστριας”».

Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό για τον σκηνοθέτη η αναμονή των Ελλήνων του εξωτερικού για την επερχόμενη ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.

Επίσης στη Βασιλεία της Ελβετίας πέρυσι είχε προβληθεί στον ίδιο κινηματογράφο η ταινία «Καζαντζάκης» με όμοια θερμά σχόλια: «Μια δυνατή ταινία που γέμισε την ψυχή μας με τα πιο όμορφα αισθήματα και συναισθήματα! Μια ταινία γεμάτη αγάπη, υπερηφάνεια και πάνω απ΄ όλα ανθρωπιά! Κατάμεστη η αίθουσα, οι θεατές μέχρι το τέλος πολύ συγκινημένοι, τα χειροκροτήματα ζωηρά και παρατεταμένα.»

«Οι ταινίες, τελικά, κρίνονται από το κοινό και τον χρόνο και κανέναν άλλον», όπως είχε πει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ…