Με άφθονες ποικιλίες μπύρας και παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα θα γιορταστεί, υπό τους ήχους μιας ζωντανής ενδεκαμελούς ορχήστρας, το Σάββατο, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, το «Οktoberfest», δηλαδή η Γιορτή του Οκτωβρίου.

Μάλιστα, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να το «αναγγείλουν» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο γίνεται η έναρξη του στη Γερμανία: σπάζοντας στη 13:00 μετά το μεσημέρι, με ξύλινο σφυρί, ένα μεγάλο βαρέλι μπίρας.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, έχουν αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της ίδιας της σχολής, καθώς και του συλλόγου αποφοίτων της.

Το «Oktoberfest» θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους της σχολής. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν έως αργά το βράδυ. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες γερμανικές πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές και ποικίλα είδη μπίρας.

Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα πνευστών, από την περιοχή του Μέλανα Δρυμού, της Βάδης Βυρτεμβέργης, η οποία θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά γι’ αυτό το λόγο. Παράλληλα, με το πρόγραμμα ψυχαγωγίας, μαθητές, γονείς και καθηγητές θα επιδείξουν στους χώρους του σχολείου τις ικανότητές τους στη μουσική, τις τέχνες και τον αθλητισμό.

Η ιστορία του Oktoberfest

Στις 12 Οκτωβρίου του 1810, ο διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’, και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας-Χίλτμπουργκχαουζεν, γιόρταζαν το γάμο τους με λαμπρές τελετές.

Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου. Οι τελετές της δυναστείας των Βίτελσμπαχ κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή «ευχαριστιών» προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, καθώς και πυροβολητές άλλων ενώσεων, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, τρομπέτες και τύμπανα, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά.

Οι εκδηλώσεις έληξαν με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας στην πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Οι ιπποδρομίες, οι οποίες ενθουσίασαν τον κόσμο, επαναλήφθηκαν το 1811, την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο και δημιουργήθηκε έτσι η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, η οποία όμως μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Το «Oktoberfest» χρόνο με το χρόνο, γιγαντώθηκε, καθώς στις ημέρες μας, στο Μόναχο, συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατ. επισκέπτες. Μάλιστα, το απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκε τις χρονιές 1984, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατ., ενώ το 1985 οι επισκέπτες έφτασαν τα 7,1 εκατ. Φέτος, η 177η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου και θα λήξει το βράδυ της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου.