Η επιστροφή του Λευτέρη Βογιατζή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μετά τη θερμή υποδοχή της «Αντιγόνης», δεν θα μπορούσε παρά να μονοπωλήσει σχεδόν, το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων αυτό το καλοκαίρι που έχουν προγραμματίσει ήδη την εξόρμησή τους στην αργολικό θέατρο στις 4 και 5 Αυγούστου.

Επικεφαλής ενός εκλεκτού θιάσου σκηνοθετεί, σε έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου. Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος εμπνεόμενος από την ελληνική μυθολογία και στηριζόμενος στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου, θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου και σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και την δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Δίας (Νίκος Κουρής) παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα (Γιώργου Γάλλου) για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης (Αμαλία Μουτούση) και ο Ερμής (Χρήστος Λούλης) τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία (Δημήτρη Ήμελλου). Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ!

Παίζουν ακόμη: Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης και Νικόλας Χανακούλας. Τα σκηνικά επιμελείται η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο ‘Αγγελος Μέντης και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Μετά την Επίδαυρο, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου θα πραγματοποιήσει μια σύντομη περιοδεία στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα (10/8), στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (27/8), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα (31/8), στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (2/9), στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη (13/9) και στην Κύπρο (7/9).