Πριν από μερικά χρόνια, το κοινό της Επιδαύρου την είχε αποθεώσει ως «Γουίνι» στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Τώρα, η Φιόνα Σω- γνωστή από τις επιτυχίες της στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και βραβευμένη για εμφανίσεις της σε θεατρικές παραγωγές- επιστρέφει, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, αυτή τη φορά (στις 3 και 4 Αυγούστου), με έναν μονόλογο.

«Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού», ένα ποίημα διακοσίων δεκατεσσάρων χρόνων του Σάμιουελ Κόλεριτζ, γίνεται παράσταση. Και η σπουδαία ηθοποιός καλείται να το ερμηνεύσει μαζί με τον Ντάνιελ Χέι Γκόρντον, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Φιλίντα Λόιντ (η οποία αν και έχει πάμπολλες περγαμηνές στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές του Λονδίνου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από το κινηματογραφικό sold out μιούζικαλ «Mamma mia!» και την οσκαρική «Σιδηρά Κυρία») και του Δανού χορογράφου Κιμ Μπράντστραπ.

Χαρισματικός, πληθωρικός και αντικομφορμιστής, ο Κόλεριτζ (1772-1834) απέρριψε τους λογοτεχνικούς κανόνες της εποχής του, για να αναδειχθεί σε αληθινό πρόδρομο του μοντερνισμού. Στην «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού», μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα στην Ανταρκτική, αποτυπώνεται η περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο και η προσπάθειά του στην αναζήτηση νοήματος. Η παράσταση κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Ελλάδα και παρουσιάζεται στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Όπως σημειώνει η Φιλίντα Λόιντ στο σημείωμά της, «στην παράστασή μας στην Επίδαυρο, και με τη βοήθεια δύο ηθοποιών, η ιστορία θα μείνει μόλις για ένα λεπτό μετέωρη, για να ζήσει έπειτα μονάχα στη μνήμη των θεατών. (…) Φέρνοντας αυτό το ποίημα στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγής της απαγγελίας του έμμετρου λόγου σε θεατρικό χώρο, νιώθουμε περήφανοι και ταπεινοί. Ας είναι οι θεοί επιεικείς μαζί μας!».