Μπορεί να έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη Μάριου Τόκα, η μνήμη του όμως παραμένει ανέγγιχτη στον χρόνο, μέσα από το μεγάλο έργο των τραγουδιών του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ύστερα από δύο χρόνια δουλειάς, κυκλοφορεί ο νέος δίσκος του Μάριου Τόκα με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος», με τη συμμετοχή των σπουδαίων ερμηνευτών, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μητροπάνου, Γιάννη Πάριου και Πασχάλη Τερζή.

Πρόκειται για μια επιλογή ανέκδοτων τραγουδιών του συνθέτη, σε συνδυασμό με κάποια παλαιότερα- αγαπημένα του ίδιου, που συμπληρώνουν στο ίδιο μουσικό κλίμα, μια συλλεκτική συλλογή.

Η σύζυγος του αείμνηστου συνθέτη, Αμαλία Τόκα, στάθηκε αρωγός σε αυτή την έκδοση και δήλωσε στο ΑΜΠΕ ιδιαίτερα συγκινημένη και χαρούμενη. «Ο δίσκος έγινε με πολύ αγάπη και ήταν επιθυμία όλης της οικογένειας. H κυκλοφορία του, ήταν κάτι που το ένιωθα όχι σαν υποχρέωση, καθώς ήταν επιθυμία του ίδιου του Μάριου», λέει χαρακτηριστικά.

«Κάναμε μία επιλογή τραγουδιών ώστε να υπάρχει μία μουσική συνοχή σε αυτό τον δίσκο. ‘Αλλωστε υπάρχει και άλλο ανέκδοτο υλικό το οποίο θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή. Κύριο μέλημά μας είναι η προστασία και διατήρηση αυτού του αρχειακού θησαυρού», συμπληρώνει η ίδια.

Ο επί έτη παραγωγός του και προσωπικός φίλος του συνθέτη, Ηλίας Μπενέτος, “αγκάλιασε” το πλούσιο αρχείο του συνθέτη με συγκίνηση, γνώση και σεβασμό, όπως άλλωστε και οι καλλιτέχνες αλλά και όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δουλειά.

Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012 και τα τραγούδησαν κατ΄ επιθυμίαν του ιδίου, οι βασικοί σπουδαίοι ερμηνευτές, που του χάρισαν μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες στη διάρκεια της καριέρας του.

Ο νεότερος Γιάννης Κότσιρας, είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον Μάριο Τόκα και οι δυο τους σχεδίαζαν να συνεργαστούν.

Η σύντροφος της ζωής του, Αμαλία Τόκα, κλείνοντας, ευχήθηκε ο δίσκος αυτός να μετατραπεί «σε μία όαση», μέσα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο, καθώς τα ίδια τα τραγούδια δίνουν μία ανάσα και μία διαφορετική πνοή στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 15 Ιουνίου από τη δισκογραφική εταιρεία Minos- EMI.