Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρεται για εκδηλώσεις πιο ειδικές και πιο εσωτερικές. Αρκετοί λοιπόν είναι και φέτος οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα παρουσιάσουν μουσικές παραστάσεις που θα είναι επηρεασμένες από το αντίστοιχο κλίμα. Ας δούμε λοιπόν τις συναυλίες της Μ.Εβδομάδας όπως τις παρουσιάζει το Έθνος.

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, το Θέατρο «Ακροπόλ» θα πλημμυρίσει από ήχους βυζαντινούς και ύμνους. Ο Δημήτρης Μπάσης και η αξιόλογη ιεροψάλτρια και ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τους πιο γνωστούς και κατανυκτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, ψαλτοτράγουδα, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης εμπνευσμένα από το κλίμα των ημερών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος αυτού έχει αναλάβει ο κορυφαίος εκπρόσωπος της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, ο οποίος μάλιστα θα συμμετάσχει και ερμηνευτικά.

Παράλληλα, το Θέατρο «Ακροπόλ» θα φιλοξενήσει το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την οποία θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός στα έργα του Τσαϊκόφσκι «Παθητική Συμφωνία» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Και ο «Ιανός» έχει ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα γι’ αυτές τις άγιες ημέρες. Απόψε ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό, παρουσιάζει τα έργα «Επιτάφιος» και «Επιφάνεια» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Σεφέρη.

Τη σκυτάλη θα πάρουν, τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Γιώργος Καραμίχος, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Γιώργος Σχοινάς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Συλλείτουργο». Πρόκειται για μια ανθολογία κειμένων Ελλήνων λογοτεχνών με αναφορές στα Θεία Πάθη, συνοδευόμενα από μελωδίες από το Βυζάντιο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.

Στο μεταξύ η μουσική σκηνή «Πυρήνας» θα φιλοξενήσει τη Μεγάλη Τρίτη τον Θοδωρή Κοτονιά, τα «Μακρινά Ξαδέλφια» και την Αρετή Κετιμέ στη μουσική παράσταση «Ο ουρανός και ο γκρεμός», με μια επιλογή τραγουδιών «από φως και σκοτάδι», ενώ ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει τη Μεγάλη Πέμπτη στο «Ανεσις – Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς» τραγούδια βαθιάς αγάπης, θρηνητικά αλλά και λυτρωτικά σε μια παράσταση με τίτλο «Πού πας με τέτοιαν άνοιξη, καλέ μου…».

«Θρησκευτικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών» παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα δώσει με διευθυντή τον Αλέξανδρο Μυράτ, τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το πένθιμο και βαθιά συναισθηματικό συμφωνικό ποίημα του Δημήτρη Μητρόπουλου «Ταφή». H ορχήστρα θα ερμηνεύσει ακόμα τη Συμφωνία του Χριστού του Χαρίλαου Περπέσσα και το «Τάφος της ζωής» του Χρήστου Χατζή. Στο δεύτερο μέρος του έργου οι ακροατές θα κληθούν από τον μαέστρο να συνοδεύσουν τη χορωδία, ψάλλοντας το «Η Ζωή εν τάφω», το υπέροχο εγκώμιο της Μ. Παρασκευής, που ο συνθέτης χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη γι’ αυτό το μέρος.

Εργα Βιβάλντι, Μπετόβεν και Ντβόρακ περιλαμβάνει η συναυλία που θα δώσουν τη Μεγάλη Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης οι μουσικοί της Καμεράτας Πολυζωίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και αποτελεί μια προσφορά των μουσικών προς τους σκοπούς του Ωδείου.

Τέλος, αύριο Κυριακή των Βαΐων η Ηλέκτρα Πλατιοπούλου στο τραγούδι και ο Εντουαρντ Ρούστον στο πιάνο θα δώσουν συναυλία με τραγούδια του Claude Debussy, αλλά και των σημαντικών Γάλλων συνθετών στις 12 το μεσημέρι στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.