Το «Κόκκινο», μια παράσταση που πολυβραβεύτηκε στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκε στο 2010, που παρουσιάστηκε και πολυσυζητήθηκε επί δύο χρόνια στην Αθήνα, «ανεβάζει» στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ο Σταμάτης Φασουλής.

Το έργο («Κόκκινο») του John Logan, αναφέρεται στον συνεχή διάλογο-συνύπαρξη του Αμερικανού ζωγράφου Μάρκ Ρόθκο (ενός από τους μεγαλύτερους, πολυσυζητημένους και ευυπόληπτους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα) με τον μαθητή του Κέν. Ο διάλογος διαδραματίζεται στο εργαστήριο του ζωγράφου.

Ο Ρόθκο, γεννήθηκε το 1903 στη Λετονία ως Μάρκους Ρόθκοβιτς και αυτοκτόνησε σε ηλικία 66 ετών το Φεβρουάριο του 1970. Τα έργα του έχουν πλέον τεράστια αξία καθώς το 2003 -33 χρόνια μετά το θάνατό του- ένα έργο του πωλήθηκε προς 2,5 εκατ. δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα που πωλήθηκε σε πλειστηριασμό και έργο του ίδιου πουλήθηκε το 2007 αντί 73 εκατ. δραχμών.

Το έργο του Τζόν Λόγκαν μετέφρασε, σκηνοθέτησε, είχε τη μουσική επιμέλεια και πρωταγωνιστεί (με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο που ερμηνεύει το ρόλο του μαθητή του Ρόθκο, Κέν), ο πολυπράγμων σκηνοθέτης και ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής.

«Η τέχνη δεν δίνει απαραίτητα απαντήσεις στα όποια προβλήματα των κοινωνιών. Αυτό είναι “δουλειά” των media. “Δουλειά” της τέχνης είναι να θέτει τα ερωτήματα» έλεγε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ενόψει της παράστασης, ο Σταμάτης Φασουλής.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, με αφορμή τα ζητήματα που θέτει το έργο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την τέχνη, το θέατρο, την εποχή της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε και η οποία δεν είναι διόλου απαραίτητο να δημιουργεί κρίση και στην καλλιτεχνική δημιουργία, όπως έλεγε, «ίσως και το αντίθετο».

Το «Κόκκινο» κάνει την πρεμιέρα του την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει τις παραστάσεις του καθημερινά (Τετάρτη-Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.30) ως την Κυριακή 1 Απριλίου.