Οι μικρές ασιατικής προέλευσης μπουκίτσες που ακούνε στο όνομα bao buns κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το κοινό της Αθήνας. Στην ουσία πρόκειται για μικρά, αφράτα, μαλακά, λευκά ψωμάκια μαγειρεμένα στον ατμό και γεμισμένα με διάφορα υλικά που τρώγονται, φυσικά, με το χέρι και μας συστήνουν στην street food φιλοσοφία της ασιατικής κουζίνας. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Η επίσημη ονομασία τους είναι baozi και συναντώνται σε διάφορες εκδοχές στην κινέζικη κουζίνα, με πολλές διακυμάνσεις ως προς την γέμιση και την διαδικασία προετοιμασίας τους. Κατά γενικό κανόνα, ωστόσο, η γέμισή τους χωρίζεται σε δύο κατηγορίες με κρέας και πληθώρα άλλων υλικών ή μόνο λαχανικά (για τους χορτοφάγους). Στις περισσότερες περιοχές της Κίνας αλλά και της Ινδονησίας κυριαρχούν δύο τύποι bao buns: τα dabao (με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών) που συνήθως προορίζονται για το χέρι ή για take away και τα μικρότερα σε μέγεθος xiaobao που σερβίρονται κυρίως σε εστιατόρια, σε μερίδες 3-10 τεμαχίων. Στην Αθήνα, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη γαστρονομική σκηνή της εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά ολοένα και περισσότερα street food, κυρίως, αλλά και εστιατόρια με ασιατικές καταβολές τα προσθέτουν στο μενού τους. Ακολουθούν επτά διευθνύνσεις όπου θα τα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή τους.
Pink Flamingo

Mr Pug’s Canteen

Mr. Dim
