Οι μικρές ασιατικής προέλευσης μπουκίτσες που ακούνε στο όνομα bao buns κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το κοινό της Αθήνας. Στην ουσία πρόκειται για μικρά, αφράτα, μαλακά, λευκά ψωμάκια μαγειρεμένα στον ατμό και γεμισμένα με διάφορα υλικά που τρώγονται, φυσικά, με το χέρι και μας συστήνουν στην street food φιλοσοφία της ασιατικής κουζίνας. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Η επίσημη ονομασία τους είναι baozi και συναντώνται σε διάφορες εκδοχές στην κινέζικη κουζίνα, με πολλές διακυμάνσεις ως προς την γέμιση και την διαδικασία προετοιμασίας τους. Κατά γενικό κανόνα, ωστόσο, η γέμισή τους χωρίζεται σε δύο κατηγορίες με κρέας και πληθώρα άλλων υλικών ή μόνο λαχανικά (για τους χορτοφάγους). Στις περισσότερες περιοχές της Κίνας αλλά και της Ινδονησίας κυριαρχούν δύο τύποι bao buns: τα dabao (με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών) που συνήθως προορίζονται για το χέρι ή για take away και τα μικρότερα σε μέγεθος xiaobao που σερβίρονται κυρίως σε εστιατόρια, σε μερίδες 3-10 τεμαχίων. Στην Αθήνα, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη γαστρονομική σκηνή της εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά ολοένα και περισσότερα street food, κυρίως, αλλά και εστιατόρια με ασιατικές καταβολές τα προσθέτουν στο μενού τους. Ακολουθούν επτά διευθνύνσεις όπου θα τα δοκιμάσετε στην καλύτερη εκδοχή τους.

Pink Flamingo

pinkflamingo_ok Ένα ροζ φλαμίνγκο άνοιξε τα φτερά του στις αρχές του καλοκαιριού στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα, εκεί που χτυπάει η καρδιά της multi-ethnic γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. Το νέο μαγαζί του γνωστού σεφ Βασίλη Καλλίδη είναι ένα μικροσκοπικό ασιατικό street food spot με ανοιχτή κουζίνα που σερβίρει dim sum (κινέζικα dumplings ατμού), αλλά και πεντανόστιμα bao σε άκρως ανατρεπτικούς συνδυασμούς με διαφορετική γεύση ημέρας. Άκρως ενδιαφέρουσα προσθήκη του καταλόγου και τα γλυκά bao με την πλούσια κρέμα βανίλιας, το αμύγδαλο και την κανέλα. Σημειώστε ότι τα ψωμάκια για τα bao παρασκευάζονται στην κουζίνα του Pink Flamingo από ελληνικές πρώτες ύλες. Στο λιτό μενού θα βρείτε και κινέζικη μπύρα καθώς και παγωτό ξυλάκι. Πληροφορίες Σκούφου 2-4, τηλ. 2103316177, fb page: Pink Flamingo Dim Sum

Mr Pug’s Canteen

kentriki_mrpugnew_ok Η καντίνα του κ. Pug, που έστησαν σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους του Χαλάνδριου ο Γιώργος Βενιέρης και ο Σήφης Μανουσέλης, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες street food προτάσεις στην πόλη. Εδώ τρώμε εξαιρετικά και γευστικά bao (τα φημισμένα ασιατικά, ψωμάκια ατμού) με διάφορες γεμίσεις –δοκιμάστε τα νοστιμότατα Siamese bao bun με τραγανό κοτόπουλο, φυστικοβούτυρο και λαχανικά ή τα Dragon bun, για τους λάτρεις των spicy γεύσεων καθώς αποτελούνται από ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας, kimchi και τσίλι– αλλά και λαχταριστά churros (οι περίφημοι, ισπανικοί λουκουμάδες) σε διάφορες επιλογές όπως bitter σοκολάτα και ζάχαρη. Πληροφορίες Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6824001, fb page: Mr Pug’s Canteen

Mr. Dim

Mrdim_ok Ο κύριος Dim βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σμύρνης, η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ασιατική με αρκετές επιρροές από Ιαπωνία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και ινδονησία. Η μεγάλη γκάμα σε dim sum τόσο ατμού όσο και τηγανητά κυριαρχεί στο μενού του, στο οποίο βρίσκουμε και επιλογές σε bao buns. Μεταξύ άλλων δοκιμάζουμε bao με χοιρινό bbq σος, πίκλες και coleslaw σαλάτα, bao με curry beef, moyashi (φύτρες φασολιού), κόκκινη πιπεριά και φρέσκο κρεμμύδι ή χορτοφαγικό με μπιφτέκι καρότου, sweet chilli σος, πίκλες και coleslaw σαλάτα. Πληροφορίες Κράτητος 9 & Ευρυδάμαντος 59, Αθήνα, τηλ. 210 9356041, fb page: Mr. Dim Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com