Εκατό περίπου χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο τάφος του Τουταγχαμών συνεχίζει να αποκαλύπτει τα επτασφράγιστα μυστικά του.

Ομάδα αρχαιολόγων ισχυρίζεται τώρα πως βρήκε μια κρυφή πόρτα πίσω από τον σοβά τοίχου στον κύριο ταφικό θάλαμο του αγοριού-βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, η οποία οδηγεί πιθανώς στον τάφο της υποτιθέμενης μητέρας του Τουταγχαμών, βασίλισσας Νεφερτίτης!

Φημισμένη για την πρωτόγνωρη ομορφιά της, η Νεφερτίτη και το ταφικό της μνημείο αποτελούν ένα από τα άγια δισκοπότηρα των αρχαιολόγων, καθώς το σημείο της ταφής της είναι σωστός γρίφος ήδη από τον ξαφνικό θάνατό της το 1340 π.Χ.

Κι έτσι, ακόμα και χωρίς τον επίμονο θρύλο με την κατάρα του Τουταγχαμών και τις εξέχουσες περιπέτειες της ανασκαφής που έφερε στο φως τον τάφο του, το μνημείο του ανήλικου φαραώ συνεχίζει να μαγεύει στέλνοντας την αρχαιολογία σε λαμπρές δόξες.

Ο τάφος του Τουταγχαμών

tutosgxoonssoo1

Ο ταφικός θάλαμος του βασιλιά της Αιγύπτου έχει φανερώσει πολλά μυστικά όλα αυτά τα χρόνια, αν και φαίνεται ότι μένει ένα ακόμα να απαντηθεί: κρύβει τον τάφο της Νεφερτίτης ή όχι;

Σκανάροντας τους τοίχους μέσα στον κυρίως θάλαμο του ταφικού μνημείου λοιπόν, φανερώθηκαν εσοχές και αχνές γραμμές, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη μυστικού περάσματος αλλά και δύο πορτών. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη τη γεωμετρία του τάφου, τότε είναι πιθανό να κρύβεται η Νεφερτίτη πίσω από τις πύλες, ή έτσι πιστεύει τουλάχιστον ο διαπρεπής αρχαιολόγος Nicholas Reeves του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

tutosgxoonssoo2

Αν κείται πράγματι η Νεφερτίτη στην αιώνια αταραξία της πίσω από την πόρτα, τότε τα νέα θα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά, καθώς θα έρθουμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία με ένα άθικτο ταφικό μνημείο φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων. Και μόνο ένας θεός ξέρει τι θησαυρούς θα βρούμε εκεί!

Πολλοί αιγυπτιολόγοι δεν συμμερίζονται βέβαια τη θεωρητική αισιοδοξία του Reeves και παραμένουν σκεπτικιστές, καθώς θεωρούν πως δεν υπάρχουν αρκετά πειστήρια που να στηρίζουν μια τέτοια υπόθεση.

tutosgxoonssoo3

Ο φαραώ Τουταγχαμών, το αγόρι-βασιλιάς, όπως κυκλοφορεί εντός της αρχαιολογικής κοινότητας, ανήλθε στην εξουσία το 1333 π.Χ. στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Η μητέρα του ήταν πιθανότατα η βασίλισσα Νεφερτίτη και ο πατέρας του ο Ακενατόν. Ο ανήλικος ηγεμόνας πέθανε σε ηλικία 20 ετών και η διακυβέρνησή του θα ήταν σαφώς μια υποσημείωση στη σπουδαία φαραωνική ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου αν δεν υπήρχε η μικρή αυτή λεπτομέρεια: ο βασιλικός του τάφος βρέθηκε ασύλητος και σχεδόν άθικτος! Η τιμή ανήκει στον βρετανό αιγυπτιολόγο Howard Carter και το έτος της σπουδαίας ανακάλυψης ήταν το 1922.

tutosgxoonssoo4

Ο μικρός βασιλιάς ενταφιάστηκε βιαστικά, καθώς τα ταφικά ίχνη υποδεικνύουν ότι η μπογιά δεν είχε καν στεγνώσει όταν σφραγίστηκε ο θάλαμος. Και βέβαια ο τάφος του Τουταγχαμών είναι σαφώς μικρότερος από τους άλλους στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων, κάτι που κάνει τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι ο θάνατός του ήταν απροσδόκητος: ο Τουταγχαμών ενταφιάστηκε άρον-άρον σε ανέτοιμο τάφο που προοριζόταν μάλλον για άλλον ένοικο…

Το νέο μυστικό

tutosgxoonssoo11

Στα χρόνια που ακολούθησαν από την ανακάλυψη του άθικτου τάφου μέχρι και σήμερα, οι ορδές των τουριστών έχουν αφήσει το χνάρι τους στο ταλαιπωρημένο μνημείο, κι έτσι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγγειλε τη δημιουργία αντιγράφου του τάφου που θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Στο πλαίσιο λοιπόν της κατασκευής, η εταιρία που ανέλαβε το έργο σκάναρε την επιφάνεια των τοίχων και ήταν ο αρχαιολόγος Reeves που παρατήρησε πρώτος τις ανωμαλίες στη δόμηση του τοίχου πίσω από τους σοβάδες του κεντρικού θαλάμου.

Οι διαστάσεις της κρυμμένης εισόδου αντιστοιχούν μάλιστα επακριβώς στο μέγεθος των πλαϊνών διαδρόμων, υποδεικνύοντας ότι ένα πέρασμα είχε πράγματι φτιαχτεί και χτίστηκε κατόπιν για να παραμείνει αθέατο στους περίεργους. Αλλά και ο ίδιος ο σχεδιασμός του ταφικού μνημείου υποδηλώνει πως πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο σε κείνη τη θέση, καθώς η αρμονική γεωμετρία του τάφου διαταράσσεται σε αυτό το σημείο.

tutosgxoonssoo5

Ο σχεδιασμός του μικρότερου τάφου της Κοιλάδας των Βασιλιάδων προσιδιάζει μάλιστα περισσότερο σε ταφικό μνημείο βασίλισσας παρά φαραώ, κάτι που κάνει αρκετούς αιγυπτιολόγους να υποθέτουν πως ο τάφος είχε φτιαχτεί αρχικά για τη βασίλισσα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Τουταγχαμών ανάγκασε τους Αιγύπτιους να τον εναποθέσουν εκεί και μάλιστα στο εξωτερικό τμήμα του μνημείου, στο οποίο πιθανότατα προστέθηκαν κι άλλοι χώροι ώστε να γίνει κατάλληλο για βασιλική ταφή. Αν είναι πράγματι ο τάφος της Νεφερτίτης που κρύβεται στα έγκατα του τάφου του Τουταγχαμών μένει να φανεί, η υπόθεση πάντως φαίνεται να βρίσκει ερείσματα στην αρχαιολογική επικράτεια.

tutosgxoonssoo8

Ο ίδιος ο Carter που έφερε εξάλλου το μνημείο στο φως το 1922 γνώριζε την πιθανή ύπαρξη κρυμμένων θαλάμων πίσω από τους περίτεχνα ζωγραφισμένους τοίχους, έχοντας καταγράψει ταυτοχρόνως τις ανωμαλίες που παρουσίαζε ο τάφος του Τουταγχαμών από τα άλλα λαμπρά μνημεία της Κοιλάδας των Βασιλιάδων. Η υπόθεση της Νεφερτίτης παρουσιάζει πάντως λογικά κενά και χάσματα, καθώς η ύπαρξη κρυφού δωματίου δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στη Νεφερτίτη.

tutosgxoonssoo9

Όπως κι αν έχει, ένας εύκολος τρόπος να διαπιστωθεί τι κρύβεται πίσω από αυτό που μοιάζει με κρυμμένο πέρασμα είναι η διάνοιξη μιας τρυπούλας στον τοίχο και το πέρασμα οπτικής ίνας με κάμερα, αν και για να ανοίξεις μια τρύπα σε έναν ερμητικά κλεισμένο για 3.500 χρόνια τάφο πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρος ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Λιγότερο παρεμβατικές μέθοδοι έχουν προκριθεί για την ώρα ώστε να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τι επιφυλάσσει το νέο μυστικό του φαραώ…

Αν ο τάφος του Τουταγχαμών κρύβει το μνημείο της σπουδαίας βασίλισσας Νεφερτίτης μένει να αποδειχθεί, για την ώρα πάντως έχουμε να λύσουμε ένα άλλο φαραωνικό μυστικό, αυτό που αναγκάζει τον νυχτοφύλακα Λάρι να πεταχτεί μέχρι το Βρετανικό Μουσείο για να διαλευκάνει ένα αιγυπτιακό μυστήριο! Μιλάμε φυσικά για την πολυαγαπημένη σειρά ταινιών «Μία Νύχτα στο Μουσείο» και το τρίτο και τελευταίο μέρος της οποίας «Το Μυστικό του Φαραώ» που καταφτάνει ολοταχώς στα κανάλια Novacinema.

tutosgxoonssoo13

Στις 27 Σεπτεμβρίου λοιπόν όλα τα βλέμματα καρφωμένα στα κανάλια Novacinema για να απολαύσουμε τις νέες περιπέτειες του πάντοτε ιδιαίτερου Μπεν Στίλερ σε πρώτη μάλιστα πανελλήνια τηλεοπτική προβολή! Ο Λάρι παίρνει παραμάσχαλα τα ζωντανά εκθέματα του μουσείου και βάζουν πλώρη για Λονδίνο, χαρίζοντάς μας γενναίες δόσεις διασκέδασης και γέλιου. Ο λόγος είναι σοβαρός: η μαγική δύναμη που κρατά στη ζωή τα εκθέματα φαίνεται να χάνεται και ο ονειροπόλος Λάρι οφείλει να βρει τη λύση, πάντα με τις απαραίτητες δόσεις του σουρεαλιστικού χιούμορ της νέας του παρέας.

Το «Μία Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ» λατρεύτηκε από το παγκόσμιο κοινό, κάτι που φαίνεται εξάλλου και από την εισπρακτική του πορεία στο box office της προηγούμενης σεζόν, καθώς συγκέντρωσε περισσότερα από 360 εκατ. δολάρια. Η ταινία είναι αφιερωμένη τόσο στον Robin Williams όσο και τον Mickey Rooney, που έφυγαν αμφότεροι από τη ζωή λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας.

tutosgxoonssoo14

Tα κανάλια Novacinema προβάλλουν πρώτα και αποκλειστικά τις πιο δημοφιλείς και πρόσφατες οικογενειακές ταινίες έναν χρόνο πριν από την προβολή τους σε οποιοδήποτε άλλο τηλεοπτικό κανάλι. Και σαν να μη φτάνει αυτό, μας δίνουν τη δυνατότητα με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+ να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας video club: γράφεις όλες τις ταινίες που αγαπάς και απολαμβάνεις κατόπιν την κινηματογραφική μαγεία με όλη σου την οικογένεια!

tutosgxoonssoo15

Αν θέλετε να απολαμβάνετε οικογενειακές κινηματογραφικές στιγμές στην τηλεόρασή σας σε πρώτη μάλιστα τηλεοπτική προβολή και να φτιάξετε και τη δική σας συλλογή ταινιών, τα κανάλια Novacinema είναι η λύση…