Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινά φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Λίγο πιο πέρα από το λαμπερό Ηρώδειο και την «Καβαλερία Ρουστικάνα» της Λυρικής Σκηνής, στον πεζόδρομο του Θησείου, η σκηνή του τροχόσπιτου που θα έχει στηθεί εκεί, θα προσφέρει στο κοινό δωρεάν τραγούδια και κέφι. Τίτλος της εκδήλωσης «Μια νύχτα χάρισμά σου Νο 2», για να μην ξεχνάμε την περσινή επιτυχία του πρωτόγνωρου εγχειρήματος.

«Είναι μια γιορτή. Οπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι η ζωή μας», δηλώνει στην εφημερίδα 
«Ελευθεροτυπία» ο Νίκος Καραθάνος, που συμμετείχε και πέρσι. Και εξηγεί: «Πιο δωρεάν, πιο αφιλοκερδώς, να είσαι παρών χωρίς να περιμένεις κάποιο αποτέλεσμα, απλά να είσαι εκεί για τη χαρά!».

Αγαπημένοι ηθοποιοί σε απρόσμενο ρόλο τραγουδιστών, γρήγορα νούμερα που εναλλάσσονται, αναφορά στην επικαιρότητα, κέφι, ενθουσιασμός, αλλά και η αίσθηση του «χειροποίητου», του αυθόρμητου, του εορταστικού που μοιάζει με ένα μικρό πανηγύρι, μια γιορτή ανοιχτή στην πόλη και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το θέαμα τόσο επιτυχημένο. Περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν πέρσι το ίδιο σημείο.

«Τη δεύτερη βραδιά ο κόσμος ήταν περισσότερος. Πράγμα που σημαίνει ότι άρεσε», μας λέει ο Γιώργος Νανούρης, που έχει αναλάβει φέτος τη σκηνοθετική επιμέλεια και την παρουσίαση της βραδιάς. «Ηταν απρόσμενη η χαρά και η συγκίνηση. Ο τρόπος που συμμετείχε ο κόσμος ήταν πολύ συγκινητικός. Δεν περνούσε κάποιος από το σημείο και απλά χάζευε τι γινόταν. Ο κόσμος ήταν εκεί, συμμετείχε συνέχεια, παρακολουθούσε, τραγουδούσε, παρ’ όλο που μπορεί να μην έβλεπε καν, μια και οι καρέκλες έφτασαν μόνο για το ένα τέταρτο όσων συγκεντρώθηκαν».

Καθόλου τυχαία δεν είναι τα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει ο ίδιος. Μια δική του βερσιόν στα «Νέα μέτρα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη: «Εμείς στη σύνταξη ποτέ μας δεν θα βγούμε και το δεχόμαστε τραγουδιστά». Αλλά και ένα κομμάτι-έκπληξη που «θα αποκαλύπτει έναν τρόπο για να βρούμε όλοι δουλειά». Είναι φανερό ότι στοχεύει κατευθείαν στα προβλήματα της νεότερης γενιάς.

Την ποικιλία ενός βαριετέ εγγυάται η γκάμα των τραγουδιών που φέρνει ο κάθε συμμετέχων. Δύο τραγούδια με έντονη αφηγηματικότητα και θεατρικότητα επέλεξε να ερμηνεύσει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που θέλησε κι αυτή με χαρά να συμμετάσχει: τον «Κεμάλ» του Χατζιδάκι και το «Μυστικό τοπίο» του Σαββόπουλου.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης, τα εξίσου θεατρικά αλλά πιο εύθυμα: «Σου σφυρίζω» του Γιώργου Μουζάκη και «Δυο γκρίζα ματάκια» του Γιαννίδη.

Ο εικαστικός και ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου, με το γνωστό του μπρίο, αναμένεται να σκορπίσει ενθουσιασμό ερμηνεύοντας τα: «Δεν θέλω Σοπέν και Μπαχ» του Θεοφανίδη και «Καουμπόικο» των Μουζάκη – Ασημακόπουλου.

Ενα δημοφιλές λαϊκό άσμα του Στράτου Διονυσίου επέλεξε να ερμηνεύσει ο Χρήστος Στέργιογλου, το «Εγώ να δεις».

Σε πολύ πιο ανάλαφρους ρυθμούς, το τραγουδάκι των Magnetic Fields «The luckiest guy on the lower East Side» που θα πει η Αννα Μάσχα.

Ο ισπανόφωνος Γιώργος Καραμίχος δεν θα μπορούσε να μην τραγουδήσει δύο λατινόφωνα γνωστά τραγούδια.

Ο Χρήστος Λούλης, που κατενθουσίασε με την κιθάρα του σε κάντρι ήχους πέρσι, θα παρουσιάσει κάτι μαζί με τη σύζυγό του Εμιλυ Κολιανδρή και τους Αργύρη Ξάφη και Δέσποινα Κούρτη.

Η όμορφη ηθοποιός Κίκα Γεωργίου, που πρωτογνωρίσαμε πέρσι στις φεστιβαλικές «Παραλογές», ήταν η έκπληξη του περσινού Τροχόσπιτου. Πριν στραφεί στην υποκριτική σπούδασε τραγούδι στις ΗΠΑ. Για φέτος ετοίμασε το «Bridge Over Troubled Water» των Simon & Garfunkel, αλλά και μια δική της διασκευή στο «Είσαι ή δεν είσαι το μωρό μου» του Λούις Τζόρνταν. «Το Τροχόσπιτο μου δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης γιορτής. Δίνει μια σταλιά ελπίδας στους καιρούς που ζούμε. Σαν η Αθήνα να μας παραχωρεί την αυλή της. Σαν να είμαστε όλοι καλεσμένοι και για δύο λεπτά που κρατά το κάθε τραγούδι να γινόμαστε για λίγο οι οικοδεσπότες», μας λέει.

«Τον τρίτο χρόνο ελπίζω να ανεβούν στη σκηνή οι θεατές να τραγουδήσουν. Το κάνουμε αυτό για να δώσουμε χώρο και στους υπόλοιπους», συμπληρώνει και ο Νίκος Καραθάνος.

«Τόσα χρόνια εισπράττω στήριξη και αγάπη από τον κόσμο που έρχεται να με δει στο θέατρο. Είναι ένα αντίδωρο που μπορώ να τους προσφέρω», σχολιάζει η Ολια Λαζαρίδου την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων. «Σε εποχές κρίσης είναι υποχρέωσή μου και όλων όσοι τόσα χρόνια έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Απλό είναι». Θα ερμηνεύσει δύο τραγούδια του Ασιμου: το «Βαρέθηκα», επειδή «είναι το απόλυτο σύγχρονο ρεμπέτικο που εκφράζει αυτό το συλλογικό “Αχ”» και το «Καταρρέω», που θα ερμηνεύσει παρέα με τους «18 Μποφόρ».

Τον κατάλογο των συμμετεχόντων συμπληρώνουν οι: Blitz (Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιώργος Βαλαής), Εφη Θεοδώρου, Βικτωρία Ταγκούλη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη. *

* Στις 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.