Όσοι δεν ξέρετε να κάνετε σπιτικά γλυκά Χριστουγέννων ή απλώς θέλετε να τα απολαύσετε έτοιμα χωρίς να κουραστείτε, οι διευθύνσεις που ακολουθούν θα πρέπει να συμπεριληφθούν ανάμεσα στις επιλογές σας.

Μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα και κουραμπιέδες που μοσχομυρίζουν βούτυρο γίνονται, πραγματικά, ανάρπαστα.

Βάρσος

Θρυλικό ζαχαροπλαστείο που είναι άρρηκτο συνδεδεμένο στη συνείδηση των περισσότερων με την Κηφισιά. Στο Βάρσο (Κασσαβέτη 5) η παράδοση γυρίζει πίσω στο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα στο 1892. Η διαχρονικότητα είναι αδιαμφισβήτητη, κάτι που μαρτυρά και την πίστη του στην παράδοση και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν οι ιθύνοντες για την παρασκευή των θρυλικών γλυκών του. Στα εκ των ουκ άνευ των ημερών οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες και μελομακάρονά του.

Μητροπολιτικόν

Μητροπολιτικόν

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με το Σύνταγμα, καθώς βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Το Μητροπολιτικόν, επί της Βουλής (νο 39), φουρνίζει κουραμπιέδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Αν ένα ζαχαροπλαστείο έχει συνδυάσει το όνομά του με τα παραδοσιακά γλυκά Χριστουγέννων, αυτό σίγουρα είναι οι Αφοί Ασημακόπουλοι επί της Χαριλάου Τρικούπη (νο 82) στο κέντρο της Αθήνας. Λειτουργώντας από το 1915, πρόκειται για το πρώτο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μερικές από τις συνταγές του μετριούνται ακόμη σε οκάδες. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι σίγουρα η εποχή του, με του λάτρεις των παραδοσιακών γλυκών να σπεύδουν να προμηθευτούν τα θεϊκά μελομακάρονα και τους αρωματικούς κουραμπιέδες του.

Φούρνος Λυκαβηττός

Αν και οι περισσότεροι έχουν ακουστά το φούρνο Λυκαβηττό (Δεινοκράτους 59) για τις ιδιαίτερες ποικιλίες σε ψωμί που έχει, την εορταστική περίοδο οι γνώστες τον επισκέπτονται για τα απίστευτα γευστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά του. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες του γίνονται πραγματικά ανάρπαστοι, ενώ την τιμητική τους έχουν εκείνοι σε μέγεθος μπουκιάς.

Le Greche

Η φημισμένη ιταλική gelateria στο κέντρο της πόλης (Μητροπόλεως 16) στο Σύνταγμα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ετοιμάζει νόστιμα και μυρωμάδατα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Η μόνη διαφορά με τα υπόλοιπα ζαχαροπλαστεία, δεν τα διατηρεί σε προθήκες ή βιτρίνες αλλά σε γυάλινα βάζα, όπως και τα προμηθεύεται ο κάθε πελάτης.