Από τις 20 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει η χρησιμοποίηση ενός καινούργιου εναρμονισμένου συνόλου ετικετών για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης. Η ενέργεια αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομής εναλλακτικών καυσίμων.

Εκτός από την εμφάνιση στους σταθμούς φόρτισης, οι ετικέτες θα τοποθετηθούν σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, πούλμαν, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα με καθαρό και ορατό τρόπο. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εντοπίσουν τη σωστή επιλογή επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα της μπαταρίας, εναρμονίζοντας την επισήμανση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους χειριστές σημείων φόρτισης να κατανοήσουν αυτές τις νέες ετικέτες, ένας συνασπισμός ευρωπαίων κατασκευαστών οχημάτων, φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης και η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δημοσιεύσει ενημερωτικά φυλλάδια. Αυτά τα φυλλάδια, εξηγούν τον σκοπό αυτών των ετικετών, τον σχεδιασμό τους και σε ποια οχήματα θα εμφανίζονται.

Τα φυλλάδια είναι τώρα διαθέσιμα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.fuel-identifiers.eu, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τις εναρμονισμένες ετικέτες καυσίμου για κινητήρες εσωτερικής καύσης που παρουσιάστηκαν το 2018.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα φυλλάδια σχετικά με τις ετικέτες για ηλεκτρικά οχήματα και υποδομή φόρτισης έχουν συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τη Βιομηχανία Μοτοσυκλετών στην Ευρώπη (ACEM), τη ChargeUp Europe, τη CharIN και την Eurelectric.

Η ChargeUp Europe είναι η βιομηχανική ένωση για τον τομέα των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων(EV). Ο σύλλογος εργάζεται για να επιταχύνει τη μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί EV μπορούν να απολαύσουν μια απρόσκοπτη εμπειρία φόρτισης με πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, άμεσα διαθέσιμη υποδομή φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, οι 13 εταιρείες-μέλη, δραστηριοποιούνται και στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πάνω από 300.000 σημεία χρέωσης στην ΕΕ.