Νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα, υπηρεσίες συνδεσιμότητας και στρατηγικές συνεργασίες θα βοηθήσουν τη Ford να αυξήσει την παραγωγικότητα για τους πελάτες επαγγελματικών οχημάτων σε όλη την Ευρώπη, όπως αποκάλυψε χθες η εταιρεία στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Go Further» στο Άμστερνταμ.

Αναφερόμενη στις λύσεις επαγγελματικών οχημάτων που θα υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ήδη από φέτος – η Ford:

  • Ανήγγειλε ένα νέο, πλήρως ηλεκτρικό Ford Transit van που αναμένεται να λανσαριστεί στην αγορά το 2021*
  • Αποκάλυψε μία νέα επιβατική έκδοση Tourneo Custom Plug-In Hybrid οκτώ θέσεων, που θα διατίθεται από τα τέλη του 2019
  • Ανακοίνωσε μία νέα φιλοσοφία σέρβις, η οποία στοχεύει σε 100% παραγωγικό χρόνο για τους διαχειριστές επαγγελματικών οχημάτων μέσω ενός συστήματος συντήρησης που βασίζεται στη χρήση και υποστηρίζεται από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο
  • Έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για τη νέα εφαρμογή FordPassPro, που θα λανσαριστεί αργότερα μέσα στη χρονιά και σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει μικρότερες εταιρείες και οδηγούς- ιδιοκτήτες με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας
  • Ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος Qualified Vehicle Modifier (QVM) για μετατροπές επαγγελματικών οχημάτων, που πλέον περιλαμβάνει 100 διαπιστευμένους εταίρους στην Ευρώπη. Πρόθεση της Ford είναι να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό μέχρι το 2020.

«Οι επαγγελματίες πελάτες χρειάζονται ευφυέστερες, ενιαίες λύσεις, βασισμένες σε ένα συνδεδεμένο περιβάλλον», δήλωσε ο Hans Schep, general manager, Commercial Vehicles, Ford Ευρώπης. «Η Ford προσφέρει ανθεκτικά, ευέλικτα οχήματα με επιλογές αποδοτικών και υβριδικών/ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, ενώ το ενσωματωμένο μόντεμ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς υποστηρίζει έξυπνες λύσεις που βοηθούν τους πελάτες να διαχειριστούν τους στόλους τους ώστε να πετυχαίνουν καλούς δείκτες απόδοσης».

Η Ford ήταν η No 1 μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2018, βάσει των συνολικών πωλήσεων σε 20 Ευρωπαϊκές αγορές. Με 380.900 ταξινομήσεις – επίδοση αυξημένη άνω του 8% σε σύγκριση με εκείνη του 2017 – η περσινή χρονιά σηματοδότησε τις καλύτερες πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων Ford σε μία 25ετία.

Ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά οχήματα

Μία καινοτόμα γκάμα ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων Ford θα προσφέρει μία πλήρη σειρά κινητήριων συνόλων κατάλληλων για ποικίλες και διαφορετικές χρήσεις.

Το νέο, πλήρως ηλεκτρικό Transit που δίνει το παρών με τη μορφή ενός λειτουργικού πρωτοτύπου στην εκδήλωση “Go Further”, θα μπει στην παραγωγή το 2021 συμβάλλοντας όχι μόνο στη δημιουργία καθαρότερων και πιο αθόρυβων πόλεων, αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επαγγελματικών οχημάτων.

Σχεδιασμένο ως ένα πρακτικό και ευέλικτο όχημα μεταφορών με δυνατότητα λειτουργίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων στην πόλη, το πλήρως ηλεκτρικό Transit θα διατίθεται σε πολλαπλές εκδόσεις αμαξώματος, με ανταγωνιστικό ωφέλιμο φορτίο και ενσωματωμένα συστήματα συνδεσιμότητας προσφέροντας συγχρόνως όλες τις γνωστές ικανότητες και την αντοχή ενός Transit.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει επαρκή αυτονομία για καθημερινές αστικές διανομές/μεταφορές, που διατηρείται αναλλοίωτη σε όλες τις καιρικές συνθήκες σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος.

Ήδη σήμερα, μέσω του κοινού project με τη Street Scooter, η Ford προσφέρει μία πλήρως ηλεκτρική λύση κατάλληλη για τις λεγόμενες υπηρεσίες διανομών «last-mile» (μέχρι το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού). To Street Scooter WORK XL που βασίζεται στο Transit και συναρμολογείται στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, διαθέτει πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και έχει ενταχθεί στο στόλο ταχυδρομικών van της Deutsche Post DHL στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οχήματα WORK XL θα ξεκινήσουν να λειτουργούν πιλοτικά σε διάφορες επιχειρήσεις στη Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Για περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων σε αστικές περιοχές, το Transit Custom Plug-In Hybrid van μπορεί να κινείται ηλεκτρικά, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς το άγχος της αυτονομίας. Η Ford είναι ο πρώτος κατασκευαστής οχημάτων μαζικής παραγωγής που προσφέρει plug-in υβριδική τεχνολογία στην κατηγορία van ενός τόνου.

Με τον πολυβραβευμένο 1.000άρη βενζινοκινητήρα EcoBoost της Ford να λειτουργεί ως range extender για επέκταση της αυτονομίας, οι εμπρός τροχοί του Transit Custom Plug-In Hybrid κινούνται αποκλειστικά μέσω ηλεκτροκινητήρα/γεννήτριας με ενέργεια που προέρχεται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου 13,6 kWh. Το προηγμένο, υβριδικό σύστημα έχει στόχο να προσφέρει αυτονομία 50 km με μηδενικές εκπομπές ρύπων ή 500 km με χρήση του range extender.

Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα οφέλη για το περιβάλλον και τους πελάτες, το όχημα δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και άλλες δοκιμές στη Βαλένθια (Ισπανία) και στην Κολωνία (Γερμανία).

Η Ford ανακοινώνει την άφιξη του νέου Tourneo Custom Plug-In Hybrid. Η οκταθέσια επιβατική έκδοση είναι το μοναδικό όχημα στην κατηγορία που προσφέρει δυνατότητα συνεδριακής διάταξης των δύο πίσω σειρών καθισμάτων για εξαιρετική πρόσβαση και βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των επιβατών – ή των δύο σειρών τριών καθισμάτων με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Όταν λειτουργεί σε συνθήκες πόλης με συχνές στάσεις/εκκινήσεις ή σε προάστια, η ήπια υβριδική τεχνολογία των 48 Volt δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσα από την απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος προσιτού κόστους. Τα κινητήρια σύνολα EcoBlue Hybrid της Ford – πρωτιά για την κατηγορία – είναι διαθέσιμα για τα Transit, Transit Custom και Tourneo Custom από τα μέσα του 2019 εξασφαλίζοντας  μειωμένο λειτουργικό κόστος για τους χρήστες.

Η τεχνολογία EcoBlue Hybrid προσφέρει βελτιωμένη κατανάλωση κατά περίπου 3% σε σχέση με το αντίστοιχο μοντέλο 2.0L EcoBlue diesel, σύμφωνα με στοιχεία του WLTP. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 8% με αυξημένη χρήση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα σε υπηρεσίες αστικών διανομών.

«Η ισορροπημένη στρατηγική κινητήριων συνόλων της Ford είναι σχεδιασμένη για να βοηθά τους κατόχους επαγγελματικών οχημάτων να βρίσκουν την κατάλληλη λύση ηλεκτροκίνησης για τις επαγγελματικές ανάγκες τους» δήλωσε ο Helmut Reder,vehicle line director,Commercial Vehicles, Ford Ευρώπης.

Λύσεις μέσω Συνδεσιμότητας

Βασιζόμενη στην τελευταία γενιά συνδεδεμένων προϊόντων με τεχνολογία ενσωματωμένου μόντεμ FordPass Connect – από το Fiesta Van μέχρι τοTransit – η Ford εξελίσσει μία γκάμα ολοκληρωμένων λύσεων για επαγγελματικά οχήματα που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να διαχειρίζονται τα οχήματά τους πιο εύκολα και άνετα και να βελτιστοποιούν την παραγωγικότητά τους.

Η Ford ανακοίνωσε ότι εξελίσσει μία καινοτόμα λύση συντήρησης σύμφωνα με τη χρήση, με σκοπό να πετύχει παραγωγικό χρόνο οχημάτων σε ποσοστό 100%. Τα τελευταία στάδια αυτής της υπηρεσίας θα λανσαριστούν αργότερα μέσα στο 2019.

Η νέα λύση, που προβλέπεται να φέρει την επανάσταση στη φιλοσοφία συντήρησης των επαγγελματικών οχημάτων, καταργεί τα σταθερά διαστήματα σέρβις και τα προσαρμόζει στη χρήση και κατάσταση κάθε οχήματος ξεχωριστά. Αισθητήρες σε βασικά συστήματα παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο πελάτης να ασχολείται με το σέρβις του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο λαμβάνοντας έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα πριν την επιδείνωση κάποιων προβλημάτων και την πρόκληση βλαβών.

Με μία εύκολη εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση κάθε οχήματος και οι οδηγοί να βλέπουν δεδομένα ‘live’, ακόμα και για επικείμενα προβλήματα. Οι εργασίες σέρβις και συντήρησης που κανονικά θα γίνονταν σε ανεξάρτητες επισκέψεις, μπορούν να πραγματοποιούνται συνολικά ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αποχής του οχήματος από την ενεργό δράση.

Για μεγαλύτερους στόλους οχημάτων, η λύση Ford Telematics που λανσάρεται φέτος, παρέχει στους διαχειριστές τους σημαντικά δεδομένα που βοηθούν στη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης.

Παρέχοντας εργοστασιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο απευθείας από τα συνδεδεμένα οχήματα Ford του στόλου μέσω του Transportation Mobility Cloud, η Ford Telematics επιτρέπει στους διαχειριστές να βλέπουν δεδομένα για την κατάσταση, απόδοση, παραγωγικότητα και ασφάλεια κάθε οχήματος, χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή γραφείου η οποία εντοπίζει αμέσως αν απαιτείται άμεση λήψη μέτρων.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρσι, η Ford Data Services παρέχει στους μεγάλους στόλους τη δυνατότητα να λάβουν ένα προσαρμοσμένο πακέτο δεδομένων από τα οχήματά τους μέσω του Cloud και να το ενσωματώσουν εύκολα στα δικά τους συστήματα.

Η Ford ασχολείται και με τις ανάγκες μικρών επιχειρήσεων και ιδιοκτητών – οδηγών. Το FordPass είναι μία αξιόπιστη εφαρμογή, με διάφορα πρακτικά χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν την άνεση, την προστασία του οχήματος και την απόδοση του. Νέα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα για επαγγελματίες χρήστες, όπως μία λειτουργία που επιτρέπει το φιλτράρισμα θέσεων στάθμευσης με κριτήριο το ύψος του αυτοκινήτου.

Η Ford θα λανσάρει σύντομα τη νέα εφαρμογή FordPassPro, που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με ένα έως πέντε οχήματα. Αυτή η πρακτική εφαρμογή για smartphone θα προσφέρει στους ιδιοκτήτες τις πληροφορίες και τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξασφαλίζουν ότι τα οχήματά τους είναι έτοιμα για εργασία.

Στρατηγικές συμμαχίες για το μέλλον

Ένα κρίσιμο στοιχείο για την ηγετική θέση της Ford στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων είναι η αξιοποίηση στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών. Αυτές οι συμμαχίες υποστηρίζουν βασικούς τομείς – από μετατροπές οχημάτων μέχρι προϊοντική εξέλιξη – συμπεριλαμβανομένης και της πολυετούς κοινοπραξίας με την Ford Otosan στην Τουρκία, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα προϊόντα της οικογένειαςTransit.

Το πρόγραμμα Qualified Vehicle Modifier (QVM) έχει επεκταθεί σε 100 διαπιστευμένους μετατροπείς QVM στην Ευρώπη, αριθμός τον οποίο η Ford στοχεύει να διπλασιάσει μέχρι το 2020. Κάθε εταίρος QVM έχει μοναδική πρόσβαση σε εργοστασιακές πληροφορίες οχήματος (manufacturer-grade), και όπως είναι φυσικό η Ford συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της για τη δημιουργία πιο ευέλικτων προϊόντων, όπως το χαμηλού ύψους Transit Skeletal που λανσαρίστηκε το 2018.

Για πελάτες που επιθυμούν να παραγγείλουν μετατροπές στα οχήματά του από τις εκθέσεις Ford, η δημοφιλής φιλοσοφία “one-stop shop” της εταιρείας επεκτείνεται. Μέχρι τα τέλη του 2020, 40 μετατροπές από εταίρους QVM – από ανατρεπόμενα μέχρι και van ψυγεία – θα διατίθεται απευθείας από τα Κέντρα Transit.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Transit της Ford διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς υποστηρίζει τους πελάτες σε όλες τις φάσεις ιδιοκτησίας του οχήματος – από την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου και του συστήματος κίνησης, μέχρι τη μεγιστοποίηση του παραγωγικού χρόνου.

Τα 950 ΚέντραTransit – από 750 που ήταν το 2014 – προσφέρουν ένα πακέτο υποστήριξης με βάση την υπόσχεση σέρβις Transit24, που περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως επείγουσες επισκευές κατά προτεραιότητα, εκτέλεση εργασιών σέρβις ενώ ο πελάτης περιμένει, εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας και εσπευσμένη παράδοση ανταλλακτικών. Νέες πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο τομέα περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα κινητού συνεργείου επισκευών, καθώς και ενός εργαλείου διαχείρισης του “νεκρού” χρόνου. Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας για τον πελάτη.

Τον Ιανουάριο, η Ford Motor Company και η Volkswagen AG ανακοίνωσαν τις πρώτες τους επίσημες συμφωνίες για μία ευρεία συμμαχία. Στο πλαίσιο της συμμαχίας, η Ford θα εξελίξει και θα κατασκευάσει μεσαία pick-up και για τις δύο εταιρείες που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2022. Η Ford σκοπεύει να εξελίξει και να κατασκευάσει μεγαλύτερα επαγγελματικά van για Ευρωπαίους πελάτες, ενώ η Volkswagen αντίστοιχα θα δημιουργήσει ένα van πόλης.