O Alvaro Bautista δικάστηκε ήδη και καταδικάστηκε: στον επόμενο αγώνα, στο Sachsenring θα ξεκινήσει τελευταίος, πίσω και από τις CRΤ. Αυτή είναι η ποινή που επιβλήθηκε από τη Διεύθυνση του Αγώνα στον Ισπανό.

Ήρθε φαίνεται στην Ολλανδία μάλλον υπερβολικά… ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα στο Silverstone (pole position και 4η θέση στον αγώνα).

Το συμβάν έλαβε χώρα όταν ο Alvaro προσπάθησε να ακολουθήσει μετά την εκκίνηση τον Andrea Dovizioso –έναν αναβάτη που είναι γνωστό ότι έχει εξαιρετικές ικανότητες στα φρένα.

Έτσι όταν ο Andrea φρενάρισε καθυστερημένα για την Κ1, ο Bautista δεν τα κατάφερε, αντέδρασε πανικόβλητος, μπλόκαρε το μπροστινό, το “έχασε”, έπεσε και… θέρισε τον Jorge Lorenzo.

Η ομάδα του Bautista κατέθεσε έφεση κατά της ποινής στους Κριτές της FIM, αλλά αντίθετα από ό,τι είχαν αποφασίσει στον αγώνα της Βαρκελώνης, οι Κριτές επικύρωσαν την ποινή που πρέπει να εκτιστεί.

Η ενέργεια του Bautista καταδικάστηκε από τους πάντες στο Assen, κι ακόμη περισσότερο επειδή το θύμα ήταν ο Lorenzo. Οι Hayden και Spies δήλωσαν ότι είδαν τον Bautista να έχει ανοιχτό το γκάζι, όταν αυτοί είχαν ήδη αρχίσει να φρενάρουν για την Κ1.

Μικρή η ανακούφιση όμως για τον Lorenzo που δήλωσε απογοητευμένος με την ποινή, θεωρώντας ότι ο Bautista έπεσε στα μαλακά. “Είμαι πολύ απογοητευμένος με την καταστροφή που μάς βρήκε, ο Alvaro ήταν ανεξέλεγκτος, τελείως τρελός, δεν ξέρω τι σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή.”

“ Όταν όλοι οι άλλοι επιβράδυναν, αυτός γκάζωνε ακόμα… όμως περισσότερο απογοητευμένος είμαι με την απόφαση των Κριτών να τού επιβάλουν μόνον να ξεκινήσει τελευταίος. Έχοντας μπροστά του μόνον τις CRT, σε δυο-τρεις γύρους θα έχει ανέβει σε μια πολύ καλή θέση πάλι…”

Αυτό που θα ήθελε ο Lorenzo είναι ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα. “Έτσι είχα τιμωρηθεί εγώ το 2005, για μια κίνηση που ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνη από τη δική του. Το ίδιο και ο John Hopkins –για συμπεριφορά σαν του Bautista είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός αγώνα.”