Επειδή όλα είναι πιθανά, ο λανθασμένος ανεφοδιασμός καυσίμου στο βενζινάδικο μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερο πονοκέφαλο στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, αλλά και προβλήματα.

Τα λάθη που μπορούν να γίνουν είναι τα παρακάτω τέσσερα:


Αμόλυβδη βενζίνη αντί για super

Δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά καλό είναι -αν συνειδητοποιήσετε το λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού- να σταματήσετε και συνεχίσετε με super. Αν ήδη έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ με αμόλυβδη, μόλις καταναλώσετε το 1/4, ξαναγεμίστε με super. Επαναλάβετε μέχρι να έχετε χρησιμοποιήσει περίπου ένα ρεζερβουάρ.

Super βενζίνη αντί για αμόλυβδη
Αν ανεφοδιαστείτε με σούπερ αντί για αμόλυβδη, μην τρομάξετε αφού οι νέες super βενζίνες δεν περιέχουν μόλυβδο που καταστρέφει τον αισθητήρα “λ” του καταλύτη. Και σε αυτή την περίπτωση αν συνειδητοποιήσετε το λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σταματήστε και συνεχίστε με αμόλυβδη, διαφορετικά κάντε ό,τι πιο πάνω.

Πετρέλαιο κίνησης αντί για βενζίνη
Στην περίπτωση που βάλατε πετρέλαιο κίνησης αντί για βενζίνη, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Μην εκκινήσετε τη μηχανή, καθώς πρέπει πρώτα να καθαριστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ρεζερβουάρ, φίλτρο βενζίνης κ.ά.). Καλέστε άμεσα βοήθεια και πηγαίνετε στο συνεργείο.

Βενζίνη αντί για πετρέλαιο κίνησης

Αν αντί για πετρέλαιο κίνησης ανεφοδιαστείτε με μικρή ποσότητα βενζίνης, απλώς σταματήστε και συνεχίστε με πετρέλαιο κίνησης. Αν όμως έχετε γεμίσει με βενζίνη, μην βάλετε εμπρός τον κινητήρα καθώς και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καθαριστούν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Γνωρίζετε ότι;
Τα καταλυτικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερο στόμιο ρεζερβουάρ και είναι σχεδόν αδύνατον να χωρέσει το στόμιο της αντλίας του πετρελαίου κίνησης ή της super (το αντίστροφο γίνεται). Το χρώμα της αμόλυβδης είναι ανοιχτό πράσινο, της super κόκκινο, ενώ του πετρελαίου κίνησης σκούρο καφέ.

Πηγή: autotriti.gr