Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), με συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι, ζητά και επισήμως από την κυβέρνηση, παράταση στη μειωμένη φορολογία εισαγόμενων παλαιάς τεχνολογίας αυτοκινήτων, κάτι για το οποίο αντιδρούν (με χειροπιαστά τεκμήρια) οι Εισαγωγείς Καινούργιων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι έμποροι μεταχειρισμένων, λέει τα εξής:

«Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συντελούν ουσιαστικά στα έσοδα του κράτους, δημιουργούν θέσεις εργασίας και λειτουργούν ανταγωνιστικά προς όφελος του καταναλωτή. Στην Ελλάδα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούσαν παραδοσιακά το 8-9% των συνολικών εισαγωγών. Αυτό στρέβλωνε την αγορά δημιουργούσε μονοπωλιακό καθεστώς και συνέβαινε γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση υιοθετούσε πάντοτε νομοθετικά μέτρα υπέρ των 10 εισαγωγικών πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων, εις βάρος του εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Ο εξορθολογισμός της αγοράς λειτουργεί πάντα υπέρ των κρατικών εσόδων, της ομαλής ροής της αγοράς και δίνει επιχειρηματικές ευκαιρίες με ίσους όρους σε όσους θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο. Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να δώσει παράταση ούτως ώστε να εξακολουθεί να ισχύει ο υπολογισμός επιβολής του Τ.Τ. (τέλους ταξινόμησης) κατά την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ίσχυε έως 31-03-2016.

Παρά το γεγονός ότι η κληρονομούμενη από παλαιότερες κυβερνήσεις νομοθετική πρακτική της σύνδεσης του τρόπου υπολογισμού του ΤΤ με την αλλαγή της αντιρρυπαντικής οδηγίας είναι εσφαλμένη, αντικοινοτική, ( δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της ΕΕ ), και προκαλεί αθέμιτες στρεβλώσεις στην αγορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εμείς συναινούμε στην παράταση του μέτρου. Σημειώνουμε ότι για 8ο συνεχόμενο έτος το καινούριο αυτοκίνητο επιδοτείται με το μέτρο της απόσυρσης, δημιουργώντας πολύ ευνοϊκό καθεστώς για το καινούριο αυτοκίνητο, εις βάρος του εγχώριου και εισαγόμενου μεταχειρισμένου, της ίδιας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η θετική κατάληξη του αιτήματός μας για παράταση, θα αποφέρει:

  1. Έσοδα για το κράτος περίπου 180 εκ. ευρώ αφού η πρόβλεψη για πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βάσει των πωλήσεων του 1ου δίμηνου του 2016, είναι 30,000 αυτοκίνητα με 6,000 ευρώ έσοδα μέσο όρο από ΦΠΑ και Τ.Τ.
  2. Θα λειτουργήσει θετικά στην αντιρρύπανση και την οδική ασφάλεια, γιατί θα δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα την οικονομική να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο, να απαλλαγούν από το σαραβαλάκι τους και να αγοράσουν ένα σύγχρονο, ασφαλές, πολύ φιλικότερο προς το περιβάλλον εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
  3. Δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών».

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.